Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/grova-fel-i-debatten-om-hur-statsbudgeten-kan-antas/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Grova fel i debatten om hur statsbudgeten kan antas”

Riksdagens voteringstavla den 11 december i fjol. Med rösterna 159 mot 156 stoppade de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna den sänkning av den statliga skatten för högavlönade som fanns i alliansregeringens budget.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Ersätt praxis med regel om paketbeslut. Den modell som gäller sedan 1990-talet innebär inte att riksdagen inte får ändra i regeringens budgetförslag. I dag tycks dock finnas brett stöd för en modell där budgeten antas i ett enda beslut. Det vore en förbättring och kan åstadkommas ganska enkelt, skriver Per Molander.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.