Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Hägglund bär falskt vittnesbörd”

Det är på partigruppen EPP:s EU-centralistiska program KD går till val, inte på en DN Debatt-artikel. Under den gångna mandatperioden har KD:s Alf Svensson troget stött EPP, skriver Junilistans ledare Jörgen Appelgren.

Det nionde budet säger att man inte ska bära falsk vittnesbörd. Till min förvåning presenterar Göran Hägglund (KD) på DN Debatt den 5 maj ett valmanifest som säger nej till beskattningsrätt för EU. Men Alf Svensson röstade ja till EU-skatt så sent som 25 februari. Vad gäller?

KD:s löften om att inrätta en gränsvakt mot växande byråkrati och skärpa de nationella parlamentens möjlighet att stoppa lagstiftningsförslag stannar nog vid en debattartikel. För deras partigrupp EPP, som de röstar ihop med, antog i oktober 2012 i Bukarest ett program som klart säger att EU ska bli en ”europeisk politisk union” med en mer effektiv EU-kommission och en mekanism för bättre ekonomisk styrning i ”hjärtat av unionen”, det vill säga från Bryssel. Ett annat mål för EPP är direktval av en president för EU-kommissionen. Det är detta EU-centralistiska program som KD går till val på, inte en DN Debatt-artikel.

Under den gångna mandatperioden har Alf Svensson troget stött EPP-gruppen. Det har till exempel gällt deras krav på höjd EU-budget, ja till rovdriftsinriktade fiskeriavtal med fattiga afrikanska länder, ja till EU:s nya kulturmärke (finns redan nationella sådana samt Unescos), ja till EU-militaristiska skrivningar som ”Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till medlemsstaterna att överväga ett gemensamt ägande av vissa dyra kapaciteter, särskilt kapacitet på rymdområdet, obemannade luftfartyg (UAV) eller resurser för strategiska luftbroar”.

Parlamentet välkomnar kommissionens arbete med att utforska alternativen för att utveckla EU-ägd kapacitet genom att utnyttja potentialen till synergieffekter för försvarsrelaterade och civila säkerhetsbehov, till exempel på områdena civilskydd och gränsövervakning.” Om KD menade allvar med sin EU-kritik som först fram av Göran Hägglund borde de byta till den konservativa ECR-gruppen i EU-parlamentet. 

Många svenska partier, där i bland KD, säger en sak här hemma och gör en annan sak i Bryssel. Det svenska folket behöver en sann EU-kritisk röst och det är därför Junilistan ställer upp i årets val.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.