Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/halften-av-alla-varldsarv-hotas-nu-av-exploatering/

DN Debatt

DN Debatt. ”Hälften av alla världsarv hotas nu av exploatering”

Nya hot mot våra världsarv kommer från tung industriell aktivitet. I naturreservatet och världsarvet Selous i Tanzania täcks just nu till 75 procent av olje- och gaskoncessioner. I Laponia i Norrbotten skulle en aktiv gruva kunna få negativa konsekvenser för såväl naturen som turism och renskötsel, menar artikelförfattarna. Kriget i Syrien har raserat delar av världsarvet Palmyra.
Nya hot mot våra världsarv kommer från tung industriell aktivitet. I naturreservatet och världsarvet Selous i Tanzania täcks just nu till 75 procent av olje- och gaskoncessioner. I Laponia i Norrbotten skulle en aktiv gruva kunna få negativa konsekvenser för såväl naturen som turism och renskötsel, menar artikelförfattarna. Kriget i Syrien har raserat delar av världsarvet Palmyra. Foto: Uno Grönkvist, IBL, AOP

Regeringar världen över har förbundit sig att bevara Unescos världsarv. Trots det hotas hälften av dem av exploatering. Ofta för kortsiktig ekonomisk vinning. Ändå vet vi att vi bara har att vinna, inte minst ekonomiskt, på att skydda våra världsarv, skriver Håkan Wirtén och Mats Djurberg, generalsekreterare, WWF och Svenska Unescorådet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in