Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Håll Systembolaget öppet på söndagar och kvällar”

Systembolagets ölhylla. ”Ur alkoholpolitisk synpunkt är öltrenden välkommen efter­som alkoholhalten hos öl normalt är lägre än hos vin och, naturligtvis, starksprit”, skriver Carl B Hamilton.
Systembolagets ölhylla. ”Ur alkoholpolitisk synpunkt är öltrenden välkommen efter­som alkoholhalten hos öl normalt är lägre än hos vin och, naturligtvis, starksprit”, skriver Carl B Hamilton. Foto: DN

Byt strategi. Det ska vara bekvämt att handla på Systembolaget – annars urholkas på sikt alkoholmonopolets existensberättigande. Servicen måste utformas främst med nyktra vuxna i åtanke. Därför är det dags att låta Systembolaget hålla öppet på söndagar och kvällar, skriver Carl B Hamilton.

Att ge perfekt service till nyktra vuxna bör vara statens inställning till medborgare som handlar på Systembolaget. På den punkten finns mer att göra.

Det ska vara bekvämt att handla på Systembolaget. Torsdagen före midsommarafton i år hade Systembolaget 1,2 miljoner kunder. Mellan kl 16 och 17 slog personalen in 148 000 köp. Liknande tal gällde nyårsafton 2014.

Även om personalen dessa dagar gör verkligt storartade insatser är min slutsats att alkoholmonopolets öppettider inför topphelger bör vara längre, och öppettiderna allmänt mer flexibla, liksom riktlinjerna för att öppna nya butiker. Systembolaget har cirka 120 miljoner kundbesök per år. Styrande för antalet och spridningen av butiker, liksom öppettider, bör vara de nyktra vuxna kundernas bekvämlighet och önskemål – aldrig en kvardröjande inställning att kunder ska tuktas till mindre onykterhet. Det bör – å andra sidan – bli svårare och mer obekvämt för tonåringar att få tag på alkohol.

I dag begränsar ett riksdagsbeslut öppettiderna till max klockan 9–20 vardagar och lördagar till 15. I de köpcentra och stadskärnor där Systembolaget ligger har dock livsmedelsaffärer ofta öppet till kl 22, alla dagar, det vill säga längre än Systembolaget. Ska det vara bekvämt för nyktra vuxna medborgare ska de kunna handla på Systembolaget när de köper sin mat.


Författaren av debattartikeln Carl B Hamilton. Foto: Leif R Jansson/TT

Mitt förslag är att Systembolaget får införa söndagsöppet mellan klockan 11 och 15, samt att Systembolaget vardagar ska kunna vara öppet till klockan 21. Kan man efter en treårig försökstid, säg, konstatera att det kommer få eller inga kunder under den utvidgade öppettiden, ja då kan dagens affärstider behållas. Annars permanentas de utökade öppettiderna.

Systembolaget har redan nu en tjänst som blivit mycket uppskattad och som höjer bekvämligheten för många, nämligen ”click-and-collect”. Man sitter till exempel hemma och beställer via internet de varor man vill köpa och går efter några dagar till vald systembutik och hämtar ut varorna. Alternativet är särskilt bra om man vill göra en mer komplicerad beställning, eller i lugn och ro uppdatera sig bland alla nya ölsorter, botanisera bland de ekologiska produkterna (cirka 10 procent av sortimentet), testa lokalt producerat öl och vin, eller få vinet i lättviktsflaskor av hårdplast i stället för tunga glasflaskor. Denna tjänst underlättar naturligtvis köp utöver standardsortimentet i den egna butiken. Alternativet med click-and-collect har kommit för att stanna, och kan utvecklas vidare för att öka kundernas bekvämlighet.

I dag är det öl som gäller, och den har en närmast explosiv tillväxt genom landets alla nya, lokala mikrobryggerier. De finns i dag drygt 150 mikrobryggerier, och de tillverkar mer än 500 olika ölsorter. Alla är inte goda, och många mikrobryggerier har sannolikt låg eller ingen lönsamhet, men likväl bryggs och testas det med gott humör runt om i landet. Ur alkoholpolitisk synpunkt är öltrenden välkommen eftersom alkoholhalten hos öl normalt är lägre än hos vin och, naturligtvis, starksprit.

 

Skälen till en strategisk inriktning på nyktra vuxna kunders bekvämlighet och service är att det är denna grupps opinionsmässiga stöd och röster i allmänna val, som avgör alkoholmonopolets ­framtid.

 

Sedan några år finns möjligheten att få hemleverans av Systembolagets varor, men inte i hela landet. Denna service har fungerat mycket väl: leveranserna kommer på utlovade tider och genomförs på ett ansvarsfullt sätt med bland annat ålderskontroll. Systembolagets totala försäljning kan man inte påvisa skulle ha ökat på grund av hemleveranserna. Inte särskilt många använder sig av tjänsten, men det är ändå viktigt att möjligheten finns. Alternativet med hemleverans bör snarast utsträckas till hela landet, men om det sker hänger just nu på regeringens vilja att ge grönt ljus för hela landet.

Ungefär tre fjärdedelar av all alkohol som dricks i Sverige köps på Systembolaget och restauranger. En stor andel kommer alltså från annat håll: från laglig privatinförsel, olaglig smuggling eller e-handelsimport. Beträffande e-import av alkohol hänger inte lagstiftningen alls med den tekniska utvecklingen. Om den restriktiva alkoholpolitiken ska upprätthållas bör därför regeringen i höst lägga en proposition till riksdagen som uppdaterar lagarna. Det är tämligen enkel juridik eftersom effektiva bestämmelser redan finns i både Norge och EU-landet Finland. Det är mest att kopiera dessa.

Med alla dessa nya distributionsvägar och serviceinitiativ finns de som frågar varför vi fortfarande har ett detaljhandelsmonopol. Mitt svar på det är – framför allt – för att motverka att ungdomar lätt kommer åt billig alkohol. Ålderskontrollerna är centrala och de restriktiva åtgärderna bör göras ännu mer inriktade på tonåringar, och på att hindra så många som möjligt från att ledas in i missbruk.


Foto: Hasse Holmberg/TT

Personer under 20 år åker med 95 procents sannolikhet fast i Systembolagets ålderskontroller i kassorna. Denna höga andel är mycket stabil, och personalen är uppenbarligen både van och skarpögd. Problemet är langning från äldre syskon och kompisar. Mot dessa ungdomslangare bör man rikta nya restriktiva ansträngningar. Själva ålderskontrollerna går knappast att göra effektivare än i dag. Hårdare straff för ungdomslangning, åtgärder för tydligare stigmatisering av ungdomslangare, samt tips och stöd till vacklande föräldrar inför deras ungdomars tjat och krav på ”utköp” behöver utvecklas vidare.

Skälen till en strategisk inriktning på nyktra vuxna kunders bekvämlighet och service är att det är denna grupps opinionsmässiga stöd och röster i allmänna val, som avgör alkoholmonopolets och den restriktiva alkoholpolitikens acceptans och framtid. I dag anser cirka 70 procent att Systembolagets ensamrätt bör bibehållas, men om servicen skulle försämras jämfört med annan detaljhandel, import genom e-handel bli attraktivare, sortimentet bli sämre, öppettiderna och butikstätheten inte anpassas till kundernas livspussel och pågående urbanisering, så kommer inte kunderna/väljarna att acceptera Systembolagets ensamrätt. Och den bör behållas för att inte släppa in vinstintresset i alkoholförsäljningen, hålla dagens prisnivå, förutom en striktare hållning gentemot köp till tonåringar.

Att ge perfekt service till nyktra vuxna i ett system med ensamrätt kräver ständiga förbättringar!

Läs mer. DN Debatt

Läs fler debattartiklar. Till DN:s debattsida

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.