Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hallbara-bevis-saknas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Hållbara bevis saknas"

Rauscher och Sjöberg har inga hållbara bevis för att kungen verkligen besökte Gold Club i Atlanta, skriver Desirée Ahokas Schein.

I en artikel i Expressen måndagen 22 oktober uttalar sig Deanne Rauscher så här om det faktum att Heather Rellingers röst finns att hyra: ”Det finns två stycken Heather Rellinger. En är just en sådan person som du refererar till, som Desirée Schein tagit fel på.”

Några timmar senare svarar Deanne Rauscher tillsammans med Tomas Sjöberg på min artikel här i DN, och då nämns det ingenting om att det skulle finnas mer än en Heather Rellinger. Då heter det istället att det inte spelar någon roll för Rellingers trovärdighet att hennes röst går att hyra. Det tycks alltså råda en viss förvirring om hur många Heather Rellinger vi har att göra med.

När det gäller trovärdighet är det självklart så att en bandinspelning med en person som öppet hyr ut sin röst måste betraktas med stor skepsis, särskilt med tanke på det också finns uppgifter som pekar på att hon förmodligen inte ens arbetade på Gold Club vid tiden för kungens påstådda besök där. Dessutom innehåller hennes berättelse detaljer som inte stämmer med verkliga förhållanden, till exempel det som framkommer angående kungens livvaktsskydd.

Rauscher och Sjöberg vidhåller fortfarande att en person som de påstår var kungen besökte Gold Club tillsammans med sex amerikanska vakter. Det är ett faktum att kungen reste tillsammans med fyra svenska Säpo-vakter, och att de dygnet runt, två och två, ansvarade för kungens säkerhet under hans vistelse i Atlanta. Detta bekräftas av SOK och av polismyndigheten i Atlanta, som hävdar att varken Secret Service eller den lokala polisen har eskorterat kungen eller ansvarat för hans säkerhet.

Vem det var som de sex amerikanska vakterna bevakade på Gold Club kan var och en få spekulera om, men hittills har Rauscher och Sjöberg inte presenterat ett enda hållbart bevis för att det skulle vara den svenska kungen.

Jag ställer gärna upp på en offentlig debatt om sakfrågorna i min och Dick Harrisons bok "Från en säker källa …", men har inga som helst intentioner att bemöta de personangrepp och den smutskastning som hittills varit Rauschers och Sjöbergs enda svar på vår kritik av deras bok.

Desirée Ahokas Schein

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.