Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-04 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/halsan-forsamras-hos-tva-av-tre-gomda-flyktingar/

DN DEBATT

DN Debatt. "Hälsan försämras hos två av tre gömda flyktingar"

Ny studie om gömda flyktingar: Varannan vågar inte kontakta sjukvården av rädsla för att bli angiven.. Om vuxna gömda flyktingar behöver vård får de betala allt själva; en normal förlossning kostar 21 000 kronor. En ny studie från Läkare utan gränser visar att hälften av de gömda inte vågar kontakta sjukvården av rädsla för att bli angivna eller för att de inte har råd att betala. Många av dem som trots allt kontaktat sjukvården har vägrats vård. Den fysiska och psykiska hälsan har försämrats hos två tredjedelar av de vuxna flyktingarna under tiden som gömda. Att inte ge dem hälso- och sjukvård är både inhumant och oetiskt, skriver Anneli Eriksson, Thorbjörn Larsson och Bengt Westerberg.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till september!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.