Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Hans Rosling-dagen ska hållas i Nobel Center varje år”

Planen är att folkbildningsdagen skall äga rum år efter år på olika platser runt om i Stockholm tills Nobel Center står färdigt. Bilden visar en datorgenererad vy av Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm, som förslaget såg ut i juni 2016. Vyn är från Hovslagargatan.
Planen är att folkbildningsdagen skall äga rum år efter år på olika platser runt om i Stockholm tills Nobel Center står färdigt. Bilden visar en datorgenererad vy av Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm, som förslaget såg ut i juni 2016. Vyn är från Hovslagargatan. Illustration: David Chipperfield Architects

DN DEBATT 21/5. I arbetet med att skapa ett Nobel Center var folkbildaren Hans Rosling ett stort stöd och han poängterade ofta vad det skulle kunna betyda. I Alfred Nobels och Hans Roslings anda har vi nu bestämt att varje vår hålla en dag till Hans Roslings minne i Nobel Center, skriver Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund, Lars Heikensten och Anna Sjöström Douagi.

Hans Rosling var en av världens mest uppskattade folkbildare. Han ansåg att Sverige har en mycket viktig uppgift i framtiden. Med vår långa tradition av vetenskap och folkbildning bör vi tydligt visa världen hur jakten på kunskap och fakta leder till förbättring. Han var också en varm anhängare av Nobel Center, som han visste ville verka i denna anda. I både Alfred Nobels och Hans Roslings anda har Nobelstiftelsen och stiftelsen Gapminder nu bestämt att varje vår, i samband med ljusets intåg, lysa upp Stockholm med en ny folkbildningsdag till Hans Roslings minne.

Världen förändras, och förändringen går snabbt. Sedan mitten av 1800-talet har människors medellivslängd ökat och den genomsnittliga levnadsstandarden förbättrats kraftigt över hela världen. Varje år lyckas allt fler människor lämna fattigdom och sjukdomar bakom sig. Och vi befinner oss fortfarande mitt i denna utveckling.

Vetenskap har varit en av de främsta förutsättningarna för denna utveckling. Ny förståelse för hur världen fungerar ger oss verktyg att förändra den. När Alfred Nobel skrev sitt testamente och skapade priset som bär hans namn ville han belöna de människor som gjort ”menskligheten den största nytta”. Hans vision var att människors framsteg inom vetenskap, kultur och fredlig politik kunde förändra världen till det bättre. I botten låg en tro på framtiden, på utvecklingen. Världen kan bli bättre och bättre.

Efter Hans Roslings död var det många som vill hjälpa till och föra arvet vidare. Hans önskade att hans minne skulle stärka folkbildning kring global utveckling och om det var möjligt hoppades han att det skulle ske i samarbete med Nobelstiftelsen.

Samtidigt ser vi i dag hur dessa framsteg ofta glöms bort, eller ignoreras. Vi ser hur okunskap om världens förbättring låter människor angripa själva grunden för dessa förbättringar. Vi ser hur vetenskaplighet och till och med rena fakta angrips. Om okunskapen växer sig för stark kan den bli farlig. En felaktig bild av historien och världens utveckling leder till en felaktig bild av världens tillstånd i dag. Risken är stor att våra framtidsplaner byggs på felaktiga grunder.

Det faktum att världen på många sätt blivit bättre betyder inte alls att den är perfekt, eller att det finns något slags naturlag som säger att denna utveckling kommer fortsätta per automatik. Vi måste med öppna ögon ta framtidens stora risker på allvar, såsom pandemier, plundrade naturresurser, finanskriser, extrem fattigdom och klimatförändringar.

Detta är den syn på världen som Hans Rosling stod för. Han vigde sitt liv åt just detta, att skapa en bättre värld. Det gjorde han i handling, genom arbetet på landsbygden i Moçambique eller genom att åka till Liberia under ebolaepidemin. Han gjorde det genom forskning om global hälsa på Karolinska Institutet, och han gjorde det inte minst genom att förklara för alla som ville lyssna på ett underhållande och pedagogiskt vis om världen som den ser ut och vad vi troligtvis har att vänta oss.

Hans Rosling grundade, tillsammans med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, stiftelsen Gapminder år 2005 för att “bekämpa förödande okunskap med en världsbild som alla kan förstå”. 2015 började de tre skriva boken Factfulness (2018). Tyvärr gick Hans Rosling bort innan boken var färdig så Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling fick slutföra den utan honom. För att kunna förstå världen måste man först ha en korrekt uppfattning om globala proportioner och långsamma trender på global nivå. Genom att förstå hur världen ser ut, och med ett nyfiket och ödmjukt förhållningssätt till sin egen och andras kunskap, kan man bättre bidra till att världen fortsätter bli bättre.

Efter Hans Roslings död var det många som vill hjälpa till och föra arvet vidare. Hans Rosling önskade att hans minne skulle stärka folkbildning kring global utveckling och om det var möjligt hoppades han att det skulle ske i samarbete med Nobelstiftelsen. Han trodde på kunskap och på värdet av att inspirera och engagera till handling, precis det som kännetecknar de verksamheter i Nobelprisets anda som Nobelstiftelsen byggt upp under de senaste 20 åren.

I arbetet med att skapa ett Nobel Center i Stockholm var Hans Rosling ett stort stöd. Han poängterade ofta vad Nobel Center kan betyda för Stockholm och Sverige, men framför allt för världen. Som en mötesplats där tankar kan utvecklas och samtal och dialoger förs om vår tids stora frågor. Det har därför varit naturligt för Nobelstiftelsen och Gapminder att komma överens om ett samarbete med Nobel Center som bas.

Vi har bestämt att samarbetet skall ta sin utgångspunkt i en årligt återkommande folkbildningsdag – Hans Rosling-dagen – som arrangeras av Nobel Center och Gapminder tillsammans. Med våra organisationers unika kombination av vetenskaplig trovärdighet och lekfull pedagogik vill vi visa på vetenskapens potential för förståelse och förbättring. Under dagen ska det hållas föreläsningar om global utveckling av världsledande pedagoger och forskare. Publiken kommer på olika sätt att kunna utmana och testa sina kunskaper och diskutera direkt med experterna. Denna folkbildningsdag ska inspirera till kunskapsspridning för en ännu bättre värld, i Alfred Nobels och Hans Roslings anda.

Den första Hans Rosling-dagen planeras att hållas i maj 2019. Med hjälp av tidigare Nobelpristagare, forskare och folkbildare från Nobelstiftelsen och Gapminders nätverk, kommer aktiviteter, presentationer och föreläsningar att hållas med vetenskap och fakta i fokus. Planen är att denna folkbildningsdag skall äga rum år efter år på olika platser runt om i Stockholm tills Nobel Center står färdigt.

Factfulness är utgångspunkt för den första Hans Rosling-dagen. Dagen kommer att handla om upplysning, fakta och sanning i vår tid. Vad betyder det att ha en faktabaserad världsbild och hur kan fler använda fakta för att förstå världen. Varför är det viktigt? Hur kan vi minska okunskap? Varför har vi en överdramatisk världsbild och varför är det så lätt att missuppfattningar uppstår och sprids?

Hans Rosling-dagen kommer att vara öppen för alla. För den som inte kan närvara på plats kommer allt material och inspelningar finnas fritt tillgängliga på Nobel Centers hemsida.

Genom detta samarbete vill vi erbjuda en arena för samtal kring världens tillstånd och framtidens stora utmaningar som är baserat på vetenskap och fakta. Vi vill engagera människor till att vilja vara med och bidra till en bättre värld. Det är vårt sätt att hylla och hålla minnet av Hans Rosling levande.

DN Debatt.21 maj 2018

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.