Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hejda-usas-plundring-av-europeiska-foretag/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Hejda USA:s plundring av europeiska företag”

På en presskonferens 2017 berättade Telias vd Johan Dennelind att bolaget accepterat att betala 7,7 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter för misstänkt korruption i Uzbekistan. Åtalet i Sverige mot tre Teliaanställda för den misstänkta mutaffären ledde dock till en friande dom.
Foto: Janerik Henriksson/TT

DN DEBATT 2/5. USA:s strikta lagstiftning mot korruption i internationella affärer tillämpas så snart affären haft någon liten koppling till USA. Då europeiska stater länge sett mellan fingrarna med korrupta affärer har det lett till att det är amerikanska myndigheter som kasserar in stora bötesbelopp. Rimligare vore att Sverige och EU införde en kraftfull lagstiftning mot korruption, skriver Claes Sandgren.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.