Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hejda-usas-plundring-av-europeiska-foretag/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Hejda USA:s plundring av europeiska företag”

På en presskonferens 2017 berättade Telias vd Johan Dennelind att bolaget accepterat att betala 7,7 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter för misstänkt korruption i Uzbekistan. Åtalet i Sverige mot tre Teliaanställda för den misstänkta mutaffären ledde dock till en friande dom.
På en presskonferens 2017 berättade Telias vd Johan Dennelind att bolaget accepterat att betala 7,7 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter för misstänkt korruption i Uzbekistan. Åtalet i Sverige mot tre Teliaanställda för den misstänkta mutaffären ledde dock till en friande dom. Foto: Janerik Henriksson/TT

DN DEBATT 2/5. USA:s strikta lagstiftning mot korruption i internationella affärer tillämpas så snart affären haft någon liten koppling till USA. Då europeiska stater länge sett mellan fingrarna med korrupta affärer har det lett till att det är amerikanska myndigheter som kasserar in stora bötesbelopp. Rimligare vore att Sverige och EU införde en kraftfull lagstiftning mot korruption, skriver Claes Sandgren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in