Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hela-kostnaden-for-elforsorjningen-maste-beaktas/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Hela kostnaden för elförsörjningen måste beaktas”

REPLIK DN DEBATT 14/2.

5 industriföreträdare: En större andel oplanerbar elproduktion kräver ny infrastruktur för elöverföring, ellagring och flexibilitet både på produktions- och användarsidan.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Naturskyddsföreningen och föreningen 100 procent förnybart tar den ökande elexporten, som vindkraftsutbyggnaden möjliggjort, i intäkt för en utfasning av kärnkraften i sin debattartikel. Basindustrin vill hellre se att debatten handlar om hur framtidens elsystem kan utformas med fokus på kostnadseffektivitet, leveranssäkerhet och fossilfrihet.

Elanvändningen beräknas öka med minst 60 procent till år 2045, givet att vi ska klara klimatomställningen och ha en växande industri. Därför är det är bra att Sverige på årsbasis har ett elöverskott, som bidrar till att tränga undan kolkraft i Europa. Samtidigt skapar export av produkter tillverkade med fossilfri el global klimatnytta och stora ekonomiska värden som genererar jobb och välfärd i Sverige. Förutsättningen för detta är ett leveranssäkert elsystem med låga kostnader.

Elpriset har av naturliga skäl kommit i debattens fokus, men det är den totala kostnaden för elförsörjningen som avgör industrins långsiktiga konkurrenskraft, det vill säga systemkostnaden. En större andel oplanerbar elproduktion medför stora och snabba kast i elproduktionen som kräver ny infrastruktur för elöverföring, ellagring och flexibilitet både på produktions- och användarsidan.

Naturskyddsföreningen och 100 procent förnybart menar att den ökande oplanerbara elproduktionen ger förutsättningar för investeringar i energilagring som vätgas och batterier. Dessa investeringar innebär dock ökade systemkostnader, även om elpriset är väldigt lågt när det blåser mycket

Svenska kraftnäts utgifter för systemtjänster för att bevara stabiliteten i elsystemet ökar. Alla dessa kostnader adderar till den totala systemkostnaden och kommer i slutänden att ge elanvändarna högre kostnader. Användarflexibilitet innebär tidvis neddragen produktion orsakar störningar som är mycket kostsamma för industrin.

Naturskyddsföreningen och 100 procent förnybart menar att den ökande oplanerbara elproduktionen ger förutsättningar för investeringar i energilagring som vätgas och batterier. Dessa investeringar innebär dock ökade systemkostnader, även om elpriset är väldigt lågt när det blåser mycket.

I Svenskt Näringslivs långsiktiga scenarioanalys av framtidens elsystem är ett fossilfritt teknikneutralt elsystem mer kostnadseffektivt och leveranssäkert än ett helt förnybart elsystem. Systemkostnaden för det förnybara alternativet är hela 40 procent högre än för det teknikneutrala. Energipolitikens mål borde vara ett fossilfritt kraftsystem.

Systemkostnaderna måste stå i centrum. Det är helt avgörande att politiken tar sig an dessa frågor, snarare än att återupprepa hur stor den svenska elexporten är. Elsystemet måste svara upp mot användarnas behov. De stora klimatinvesteringar som nu sker inom basindustrin kräver en trygg, kostnadseffektiv och fossilfri elförsörjning över hela landet, året runt.

Ämnen i artikeln

Elpriset
Elnätet
Vindkraft
Kärnkraft

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt