Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/helt-fel-lata-almqvist-ga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Helt fel låta Almqvist gå”

Gustav Kasselstrand och William Hahne.
Gustav Kasselstrand och William Hahne. Foto: Privat
Vi uppmanar alla i SD att att försvara Erik Almqvist, en våra mest kompetenta politiker. I stunder som dessa krävs slutna led, inte öppen splittring. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå.

Eriks agerande för två och ett halvt år sedan var både omdömeslöst och oförsvarligt. Hans politiska karriär har fått sig en rejäl törn. Dock får inte det snedsteg som Erik begick i berusat tillstånd under en pressad valrörelse kantad av hot och våld överskugga den fantastiska politiska gärning han ligger bakom. Erik är en av Sverigedemokraternas mest kompetenta politiker och hans potential är långt ifrån nådd. Det vore en stor förlust för hela partiet om Erik skulle tvingas lämna sin riksdagsplats. Nu uppmanar vi alla i partiet att stötta en vän och kollega även i svåra tider, snarare än att låta media agera självutnämnda domare.

Efter några timmars intensiv medial krigföring kom så beskedet att Erik avgår från alla sina uppdrag efter samtal med partiledningen. Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev. Det är samma typ av mediedrev som partiet tidigare vindbitet stod upp emot. Här krävs is i magen och några djupa andetag innan man fattar långtgående och ofta irreversibla beslut om att avveckla människors framtid i det parti de arbetat för i åratal. En organisk tillväxt i partiet sker definitivt inte genom uteslutningar eller uppmaningar till avgång. Strukturer förändras långsamt så våra metoder måste också vara långsiktiga.

Resultatet av det långsiktiga arbetet är att partiet blivit mer professionellt, mer vältaligt och mer förtroendeingivande. Det har inte skett genom repressiva metoder mot dess egna företrädare, utan genom en kamratlig lojalitet som varit så stark att media hittills huggit i sten i sina ständiga försök att splittra oss. Allt är självklart inte perfekt, och det är det heller ingen som påstår. Övertramp ser vi allvarligt på, men de åtgärder som vidtas måste vara genomtänkta, konstruktiva och proportionerliga. Vi måste vara så pass modiga och självsäkra att vi ställer oss bakom de människor som lagt ner själ och hjärta i partiet och fört det framåt till den position det befinner sig i dag. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå.

Ett sådant förhållningssätt, där fokus ligger på de misstag en människa begår, riskerar att leda till en situation där många utesluts eller lämnar partiet. Det behövs ett positivt fokusskifte, där människor ges möjlighet att växa - ibland enligt metoden två steg framåt ett steg bakåt - och därmed bli ännu bättre företrädare för vårt parti. Det går inte att lära av sina misstag om allt ens förtroende förbrukas redan vid ett första snedsteg.

I stunder som dessa krävs därför slutna led, inte öppen splittring. Vårt partis väg kommer att vara lång, krokig och stenig. Den kommer att vara tuffare än något annat partis. Vi har blivit invalda i Sveriges Riksdag inte för att kompromissa, inte för att vika oss, utan för att göra Sverige till ett bättre land. Vårt viktigaste redskap för att nå upp till våra mål är självklart ett starkt parti, och då måste frågan ställas: är vi ett starkare eller ett svagare parti utan Erik Almqvist?

Jimmie Åkesson talade i förra valrörelsen om en speciell SD-anda. Den andan möjliggjorde sedan partiets största framgång någonsin - riksdagsinträdet. Åkesson sammanfattade den enligt följande: “Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hur hårt du kan bli slagen och fortsätta röra dig framåt. Hur mycket du kan ta och ändå röra dig framåt. Det är så du vinner.” och hänvisade till hur den var som allra starkast i det SDU som då leddes av just Erik Almqvist och som höll ihop under extrem yttre press.

Vi står fast vid SD-andan så som den formulerades av Jimmie Åkesson i valrörelsen. Vi ställer upp för våra vänner i med- och motvind, vi kastar inte ut barnet med badvattnet, vi låter inte media slå in kilar mellan bästa vänner. Våra politiska motståndare i media har nu fått ner Erik på knä genom en anstormning utan dess like, men han är långt ifrån slagen. Vår uppgift både som medmänniskor och som sverigedemokrater måste vara att försvara Erik, att hjälpa honom upp och se till att han kan fortsätta röra sig framåt som den exceptionellt duktiga politiker han är. Det är så vi vinner.

Gustav Kasselstrand
Förbundsordförande Sverigedemokratisk Ungdom (SDU)

William Hahne
Vice förbundsordförande Sverigedemokratisk Ungdom (SDU)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.