Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/helt-fel-med-ensidiga-elitsatsningar/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Helt fel med ensidiga elitsatsningar”

Jan Björklund i spetsen ropar efter mer elitforskning (DN 30/8). Man vill inte längre smeta ut pengar till de gamla institutionerna utan bara ge anslag till vissa högpresterande forskare. Stiftelsen för strategisk forskning har varit vägledande i detta avseende, men det stora problemet är inte festkontraktet med Bindefelt utan hur stiftelsen bidragit till att rubba den svenska framgångsrika modellen för universitetsforskning. Frågan är hur man definierar och mäter elitforskning? Forskning som resulterar i patent och nya produkter? Ny kunskap som hamnar i läroböcker? Nobelpris?

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.