”Hiv/aidssjuka i Sydafrika drabbas hårt av Jasaffären” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Hiv/aidssjuka i Sydafrika drabbas hårt av Jasaffären”

Utred Sveriges roll. Den av korruptionsanklagelser omgärdade Jasaffären innebar att Sydafrika ”inte hade råd” att ge vård till miljoner hivsmittade. För varje krona som satsas på hiv/aidsbehandling går 7:60 kronor till betalning för vapenaffärerna. Jasaffären måste granskas politiskt, etiskt och juridiskt, skriver ärkebiskop emeritus Desmond Tutu med flera.

Försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika 1999 har omgärdats av mutanklagelser. Nya avslöjanden av högst otillbörliga, kanske även korrupta uppgörelser, mellan svenska organisationer och sydafrikanska politiker kastar ännu en skugga över Sveriges roll i den korrupta Jas Gripen-försäljningen. Det är av största vikt att Sveriges roll i vapenaffären utreds och att åtal väcks om brott kan styrkas.

Sydafrika köpte vapen och krigsmateriel som landet inte behövde för 66 miljarder kronor enligt färska beräkningar, där Jas Gripen var den enskilt största utgiftsposten. Utrustning som i dag knappast används. Detta skedde under samma tidsperiod som Sydafrikas regering uppgav att den inte hade råd att förse de nästan sex miljoner sydafrikaner sjuka i hiv/aids med bromsmediciner och sjukvård.

Tillsammans med brittiska BAE Systems och med aktivt stöd från den dåvarande svenska regeringen var Saab inblandat in den mest korrupta affären, gällande Jas Gripen och ett brittiskt övningsflygplan. Brittisk polis hävdar att 1,5 miljarder kronor betalades ut i mutor bara i det kontraktet.

Efter nästan ett årtionde av förnekelser erkände Saab förra året att den sydafrikanske försvarsministerns närmaste politiska rådgivare erhöll 24 miljoner svenska kronor.

Sverige har en stolt historia av att ha stött kampen mot apartheid, en av den moderna världshistoriens viktigaste insatser när det gäller mänskliga rättigheter.

Den svenska regeringens exportsatsning till stöd för Jas Gripen-försäljningen är det största exportinitiativet hittills i Sverige. Dåvarande opposition, nu i regeringsställning, gav affären sitt fulla stöd.

Men redan från början motsatte vi oss affären – kyrkor, fackförbund och ideella organisationer, såväl i Sverige som i Sydafrika. Vi konstaterade att den socioekonomiska kostnaden för ett land som just rest sig efter 350 år av ras- och ekonomiskt förtryck var alltför tung att bära. Sydafrika stod inte inför något militärt hot, varken då eller nu, och många av flygplanen står i dag närmast oanvända.

Vi varnade också tidigt för faran för korruption. Erfarenheter visar att mutor är vanligt i samband med vapenaffärer. I undersökningar från 2005, från det globala nätverket mot korruption, Transparency International, konstateras också att handeln med vapen står för cirka 40 procent av all korruption inom världshandeln.

Den massiva korruptionen i samband med vapenaffären, och försöken att dölja den, har underminerat Sydafrikas unga demokrati och ANC som parti. Även den nuvarande presidenten har anklagats för 783 fall av korruption och bedrägeri i samband med affärerna. Anklagelser som avskrevs på tvivelaktigt sätt.

De socioekonomiska villkoren för landets fattiga har dessutom försvagats. Uppemot 30 procent av befolkningen är arbetslösa. Pengarna som lades på vapeninköpen hade kunnat användas till att årligen skapa 100.000 nya instegsjobb i tio års tid, samt kunnat finansiera byggandet av två miljoner bostäder.

För varje krona som i dag används till att bekämpa hiv/aids läggs motsvarande 7:60 kronor på vapeninköpen. Studier från Harvard school of public health visar att under åren 2000–2005 kunde 365.000 människoliv ha räddats.

Mark Heywood från organisationen för de hiv smittades rättigheter, TAC, anger att tre miljoner har dött i onödan, bland annat på grund av vapenaffärerna.

Det sydafrikanska parlamentets och rättsväsendets självständighet undergrävdes när de blev verktyg i det regerande partiets ansträngningar att stoppa oberoende utredningar. Två av landets främsta antikorruptionsorgan sattes så ur funktion. Sydafrikas vicepresident har bekräftat att regeringen och ANC genomsyrats av korruption på alla nivåer. I vapenaffärerna förlorade ANC sin moraliska kompass och regnbågsnationen Sydafrika miste sin lyster.

Den svenska korruptionen i affären var enorm och gjorde stor skada. Enligt utredningarna gavs ”öppna” mutor – som gåvor och så kallade motköp – till en rad organisationer med nära koppling till ANC under pågående upphandling. Genom ett komplicerat system av bulvanföretag i skatteparadis betalades ”dolda” mutor från Saab/BAE till mellanhänder, ledande politiker och militärer, samt till ANC som parti.

Efter omfattande utredningar i USA och Storbritannien bötfälldes BAE i samband med Jas Gripen-försäljningen på sammanlagt 475 miljoner dollar av USA:s regering. Bolaget dömdes för korruption och otillåtna kommissioner gällande en rad olika uppgörelser, bland annat i Sydafrika, och för att ha ljugit för amerikanska myndigheter. Men domen innebar också en förlikning där alla inblandade slapp undan offentlighet och ansvar.

Själva vapenhandeln förs i ett legalt tomrum där involverade företag, förhandlare och politiker nästan aldrig ställs till svars.

Saab har ännu inte granskats ordentligt. Om Sverige som land verkligen engagerar sig för mänskliga rättigheter globalt, är det avgörande att Jas Gripen-affären granskas till fullo av rättsvårdande myndigheter. Inblandade företag och individer måste ställas till svars.

Dessutom måste hela den svenska vapenexporten utsättas för en omfattande prövning. Om inte detta sker kommer den globala handeln med vapen att fortsätta göra världen mindre demokratisk, mer korrupt och, ironiskt nog, en mer osäker plats för oss alla att leva i.

Desmond Tutu, ärkebiskop emeritus, mottagare av Nobels fredspris 1984

Andrew Feinstein, fd parlamentsledamot för ANC, författare och forskare kring vapenhandel, direktor för Corruption Watch

Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia

KG Hammar, ärkebiskop emeritus

Anna Ek, ordförande Svenska freds- och skiljedomsföreningen

Sofia Walan, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.