Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 12:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hjalpsokande-luras-betala-for-otillforlitligt-hormontest/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Hjälpsökande luras betala för otillförlitligt hormontest”

Läkarexpertis dömer ut företaget Scandlab: Verksamheten med hormonanalyserär etiskt och vetenskapligt förkastlig. Oskicket måste stoppas. Vi har under de senaste månaderna utrett ett antal patienter som av företaget Scandlab fått diagnosen ”kortisolbrist”. Men inte någon av dem lider brist på detta livsviktiga binjure­hormon. Trots det har läkare som Scandlab rekommenderat skrivit ut kortisolpreparat – och därmed utsatt patienterna för hälsorisker. Detta är en etiskt förkastlig verksamhet utan förankring i vetenskap eller beprövad erfarenhet. Scandlab profiterar på individernas oro. Uppskattningsvis har varje patient betalat 5 000–6 000 kr för prover och läkarbedömningar som är ren humbug, skriver de fem läkarna.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.