Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Hög tid att ifrågasätta regeringens skönmålande”

Allt fler ska försörjas av allt färre, försämrade skolresultat, lägre sysselsättningsgrad och ökade ekonomiska klyftor. Det är resultatet av sju år med alliansen, visar en ny granskning. Det går inte så bra för Sverige som Fredrik Reinfeldt säger, skriver Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen.

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen. Statsminister Reinfeldt håller tal från stora scenen i kväll och förväntningarna är stora. Hur ska regeringen hantera vår tids största gissel? Hur ska Reinfeldt tackla den skyhöga arbetslösheten? Kommer det någon ny strategi?

Jag är rädd att vi alla blir besvikna. Regeringens svar på alla frågor har sedan 2006 varit ett och detsamma: sänk skatten. Oavsett problem – skolresultat som sjunker, arbetslöshet som ­stiger – har svaret varit detsamma. Sänk skatten.

Under de senaste sju åren har regeringen genomfört skattesänkningar för ungefär ­ 120 miljarder kronor. Nu planerar regeringen att genomföra både ett femte och ett sjätte jobbskatteavdrag. Med det femte jobbskatteavdraget – en skattesänkning om 12 miljarder kronor – bryter Moderaterna igenom Bo Lundgrens drömgräns på 130 miljarder kronor. Det är en stor seger för Moderaterna.

Men denna seger har kostat. Kunskapsresultaten i skolan har sjunkit sex år i rad. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Klyftorna ökar mest i Sverige i hela OECD-­ om­rådet. Och svenska företag har svårt att hitta rätt kompetens. I dag presenterar vi en granskning av Sveriges utveckling under regeringen Reinfeldt. Vi har fokuserat på tre avgörande områden: jobben och skolan samt utvecklingen när det gäller den ekonomiska jämlikheten.

Sverige har gått från att ha varit ett föregångsland till att bli ett genomsnittsland. Vi är inte längre det land som ligger i frontlinjen.

Den svenska arbetslösheten ligger på över åtta procent och är högre än i jämförbara länder. Det blir fler som ska försörjas av allt färre. Sysselsättningsgraden har minskat från 66,8 procent i januari 2007 till 65,6 procent i maj 2013. Matchningen mellan de lediga jobben och de arbetssökande blir allt sämre. En överslagsberäkning visar att de senaste årens försämrade matchning motsvarar 80 000 förlorade jobb. Det tar längre tid för den som förlorar jobbet att hitta ett nytt jobb och jämviktsarbetslösheten ökar. Ungdomsarbetslösheten är bland Europas högsta och är absolut högst i Norden. Arbetsförmedlingen beräknar att det 2010 fanns cirka 77 000 unga i åldern 16–29 år som varken arbetat eller studerat tre år i rad. Det är en ökning med 31 000 sedan 2008.

Allt färre barn och unga klarar skolan. Läsåret 2011/2012 var andelen elever som inte når behörighet till gymnasieskolan 12,5 procent. Det är en ökning med cirka 20 procent sedan 2010. I Sverige är andelen med högskoleutbildning längre än två år 34 procent. Det placerar Sverige på sextonde plats inom OECD. Samtidigt drar regeringen ner på antalet högskoleplatser.
Sverige är i dag det OECD-land där de ekonomiska klyftorna ökar mest. 8,5 procent av hushållen i Sverige har en disponibel inkomst under 50 procent av medelinkomsten. Det är en ökning med drygt 30 procent sedan 2006.

Politik är att vilja. Men politik är också att välja. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt har vid varje tillfälle valt sänkta skatter. När man kunde välja investeringar i bostäder och infrastruktur som skapar fler jobb – valde regeringen i stället sänkta skatter. När man kunde välja att satsa på skolan genom investeringar i lärarna och mindre klasser – valde regeringen i stället sänkta skatter. När man kunde välja att minska klyftorna och bekämpa barnfattigdomen – valde regeringen i stället att sänka skatter.
För oss socialdemokrater är valet inte svårt. Det behövs ett framtidsperspektiv i svensk politik. Vi måste göra rätt val här och nu som stärker vårt land. Bara så klarar vi jobben och skolan. Bara så kan vi bygga ett framgångsrikt Sverige.

Socialdemokraternas målsättning är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. I dag är det Österrike som har lägst arbetslöshet i EU – 4,9 procent. Genomsnittet i våra nordiska grannländer ligger på 6,4 procent. I Sverige är siffran 7,9 procent. Hade Sverige i stället haft samma arbetslöshet som genomsnittet för våra nordiska grannländer skulle omkring 75 000 fler fått ställa väckarklockan varje morgon för att gå till jobbet.

Vi socialdemokrater vet att det inte finns en enda superformel som löser jobbfrågan kvickt och lätt. I stället ser vi att det behövs en palett med många olika näringslivsinriktade förslag som samverkar och som tillsammans skapar fler arbetstillfällen. Vår politik syftar till att underlätta för näringslivet så att företag kan expandera och anställa fler. Vi vill också rusta människor så att de kan ta jobben som finns därute. Kompetensutveckling, vidareutbildning och strategiska satsningar på utbildningssystemet tror vi är en av nycklarna till högre sysselsättning. En av våra nordiska grannars framgångsfaktorer är just ­fokus på aktiv näringspolitik och att höja kunskapsnivån hos befolkningen.

Det är särskilt viktigt att fokusera på våra ung­domar som står utan jobb. Därför vill vi införa en ungdomsgaranti. Varenda ung person ska ­arbeta eller plugga. Senast efter tre månader ska den unga personen ha ett jobb eller en utbildning att gå till. Vi tror att det är förödande för en ung person att gå sysslolös. Vi socialdemokrater tror att nyckeln till en nations välstånd och individernas trygghet och frihet heter fler jobb.

I kväll kommer vi att höra Fredrik Reinfeldt säga att Sverige har klarat krisen bättre än andra länder. Reinfeldt jämför då Sverige med de sydeuropeiska länderna som drabbades hårdast av finanskrisen. Då framstår Sverige som ett lyckat exempel i EU. Det är visserligen helt korrekt. Men för att få en mer rättvis bild ska vi i stället jämföra utvecklingen i Sverige med likvärdiga länder i EU. Då träder en annan bild fram.

Vi har all anledning att ifrågasätta Fredrik Reinfeldts skönmålande bild om att det skulle gå bättre för Sverige än andra länder.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.