Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hoga-skatter-och-lanehinder-bromsar-aldres-flytt-fran-smahus/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Höga skatter och lånehinder bromsar äldres flytt från småhus”

REPLIK DN DEBATT 11/1.

Björn Wellhagen, Mäklarsamfundet: Det krävs en mer effektiv kontinuerlig omfördelning av de befintliga bostäderna för att få verklig effekt på småhusutbudet.

Fredrik Kopsch och Robert Boijes debattinlägg om underutbudet av småhus i Sverige redogör för orsaker till att det uppstått en obalans mellan utbud och efterfrågan av småhus i många delar av landet. Som Casserstedt och Johansson pekar på i sin replik finns det stora möjligheter att öka småhusutbudet genom att stimulera äldres flyttar. Där spelar utbudet av anpassade alternativa boenden, till exempel lägenheter i markplan i närområdet en viktig roll.

Det krävs en mer effektiv kontinuerlig omfördelning av de befintliga bostäderna för att få verklig effekt på småhusutbudet. I en analys som Mäklarsamfundet lät WSP göra under 2020 kunde vi visa att en utbudsinjektion med nästan 250.000 småhus över hela landet skulle kunna bli verklighet om bara seniorer boende i småhus skulle flytta i den utsträckning som de i olika enkäter och undersökningar återkommande uppger att de vill.

Generationsklyftan på den svenska bostadsmarknaden gäller både boendeyta och boendetyper. Alla åldersgrupper förutom de över 55 år bor allt trängre. Den genomsnittliga boendeytan för en ensamstående senior boende i småhus är 111 kvadratmeter. Genomsnittet för hela befolkningen är cirka 46 kvadratmeter boyta per person. Av de mellan 65–74 år bor 61 procent i småhus.

Att äldre i hög grad bebor småhusen och yngre i hög grad bor i flerfamiljshus är alltså inte ett utslag av förändrade preferenser. Det är utbudshämmande inlåsningseffekter i kombination med låg nyproduktionstakt, höga priser och kreditrestriktioner som hindrar många i familjebildande ålder att förverkliga villadrömmen.

I åldersgruppen 25–34 år är det knappt 30 procent som bor i småhus. På 1980-talet var det ungefär lika stora andelar i åldersgrupperna som bodde i småhus. Som Kopsch och Boije nämner vill de flesta på sikt bo i ett eget ägt radhus eller en villa.

Att äldre i hög grad bebor småhusen och yngre i hög grad bor i flerfamiljshus är alltså inte ett utslag av förändrade preferenser. Det är utbudshämmande inlåsningseffekter i kombination med låg nyproduktionstakt, höga priser och kreditrestriktioner som hindrar många i familjebildande ålder att förverkliga villadrömmen.

Olika undersökningar och enkäter bekräftar återkommande att många äldre som bor stort och ensamt i småhus gärna vill flytta till ett mindre, mer bekvämt och mer anpassat boende. Det behöver byggas fler sådana boenden.

I hela OECD är det bara Sverige och Portugal som inte tar hänsyn till hur länge man bott i bostaden vid försäljning och reavinstbeskattning. Oavsett boendetid förblir skattesatsen 22 procent av vinsten.

Men det finns fler stora hinder för äldres flyttar. Många äldre har bott länge i sina hus och därmed varit med om en kraftig prisutveckling. I hela OECD är det bara Sverige och Portugal som inte tar hänsyn till hur länge man bott i bostaden vid försäljning och reavinstbeskattning. Oavsett boendetid förblir skattesatsen 22 procent av vinsten. Det är en stor bromskloss, eftersom det minskar det kapital som de äldre behöver för att köpa ett nytt boende.

En annan, kanske ännu större bromskloss är svårigheterna för pensionärer att få lån för köp av ny bostad. Här är det både de statliga kreditrestriktionerna och bankernas egenpåtagna restriktioner i form av höga kalkylräntor och skuldkvotstak som begränsar äldres möjligheter att finansiera ett nytt och bättre anpassat boende. För att förverkliga villadrömmen för fler barnfamiljer och hoppet om en mindre och bättre anpassad bostad för många äldre krävs att dessa hinder för äldres flyttar undanröjs.

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt