Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hogskolan-i-grythyttan-har-inte-utvecklats-i-onskvard-riktning/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Högskolan i Grythyttan har inte utvecklats i önskvärd riktning”

REPLIK DN DEBATT 25/7.

Örebro universitet: Platsen Grythyttan har sina alldeles uppenbara förtjänster, men ett universitets uppdrag är att säkerställa akademisk kvalitet.

Nio personer knutna till gastronomi och restaurangbranschen betonar vikten av att bedriva gastronomisk utbildning på akademisk nivå i Grythyttan. Bakgrunden är den utredning som föreslår en flytt av Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, till Örebro och som i juni lämnats till styrelsen för Örebro universitet.

Vi ser likt artikelförfattarna en starkt gastronomisk tradition och en estetiskt tilltalande miljö i Grythyttan och välkomnar engagemanget för verksamheten. Det var just av omsorg om denna som utredningen initierades. 

Trots mycket omfattande ekonomiska satsningar och medarbetarnas stora ansträngningar har RHS tyvärr inte utvecklats i önskvärd riktning. För att säkerställa hög akademisk nivå på forskning och utbildning, god studiesocial miljö och god hushållning med statens medel, har universitetet då ett självklart ansvar att utreda verksamheten. 

Utredaren presenterade i juni en mycket allvarlig bild av läget. Svaga och sjunkande ansökningssiffror (med visst undantag för våren 2020), svårigheter att rekrytera och behålla akademiskt kvalificerad personal, små externa forskningsanslag, lokaler i stort behov av upprustning och ett kontinuerligt underskott i verksamheten. 

En slutsats var att platsen försvårar tvärvetenskap och samverkan med berörda branscher. Utredaren menar att RHS ”litenhet och avlägsenhet” förhindrar nödvändig akademisk och ekonomisk stabilitet, liksom samarbete över vetenskapsgränser - och förordar en flytt till Campus Örebro. Ett förslag som universitetets styrelse och ledning då måste överväga. 

Utredningen fokuserade på akademisk kvalitet. Regional- eller lokalpolitiska aspekter ingick alltså inte i uppdraget. Vi ser nu fram emot en fortsatt dialog, såväl internt som med företag, regioner och kommuner om hur vi skapar internationellt ledande forskning och utbildning på olika nivåer i ett gastronomiskt kunskapscentrum med noder i Grythyttan och Örebro. Vi hoppas att omvärldens engagemang även sträcker sig till gemensamma forsknings-, utbildnings- och innovationsprojekt. 

Universitetet tror på RHS framtid. Utredaren lyfter ett nytänkande kring högre utbildning med bas i hantverksskicklighet och estetisk gestaltning. Fysisk närhet till Örebro universitets forskning och utbildning inom till exempel musik och scenkonst, hållbarhet, ekonomi, AI och robotik, medicin och vård skulle ge ömsesidig tillgång till en större kreativ miljö för forskare, lärare, doktorander och studenter. Detta skulle vara till nytta för hela livsmedelsbranschen och besöksnäringen.

Platsen Grythyttan har sina alldeles uppenbara förtjänster. Men ett universitets uppdrag är att säkerställa akademisk kvalitet i forskning och utbildning. Detta kräver förmåga att ompröva hypoteser och vidareutveckla koncept. Möten mellan kunniga och kreativa människor från olika vetenskapsområden är avgörande för att nå framgång som universitet. Detta underlättas av fysisk närhet och stimuleras av öppenhet gentemot omvärlden.

Örebro universitet samverkar gärna med alla goda krafter för att utveckla RHS verksamhet. 

Ämnen i artikeln

Örebro
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt