Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hogtekniska-angmaskiner-ar-en-forbisedd-energikalla/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Högtekniska ångmaskiner är en förbisedd energikälla”

Moderna ångmaskiner kan eldas med biomassa från skog. Tar man vara på både värmen och arbetet blir verkningsgraden hela 90 procent, skriver Per Frankelius. På bilden en maskin från tyska Conpower, på mässan Agritechnica.
Foto: Grönovation

Inte bara sol och vind. Moderna ångmaskiner som producerar el och värme med hög verkningsgrad kan vara en del i ett fossilfritt Sverige. Det är en lösning som kan passa vårt skogrika men solfattiga land. Sverige borde bygga demoanläggningar med denna småskaliga och billiga el- och värmeenergilösning, skriver forskaren Per Frankelius.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.