Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hojd-moms-och-sankt-skatt-kan-mildra-arbetslosheten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Höjd moms och sänkt skatt kan mildra arbetslösheten”

Billigare prylar öppnar för höjd moms. Samtidigt som mängder med prylar blivit billigare genom teknisk utveckling och masstillverkning har det blivit dyrare att anställa människor. Resurserna har också minskat i välfärdssektorn. Genom att skatteväxla mellan konsumtion och arbete – höja momsen och sänka inkomstskatten – kan vi använda den ökade köpkraften till att mildra problemen på arbetsmarknaden. En momssats på 30 procent skulle ge 70 miljarder i ökade skatteintäkter om året. Det skulle också ge 30 miljarder till fördelningspolitiska satsningar i den offentliga sektorn, skriver Andreas Bergh.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.