Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/hormoner-raddar-kvinnor-fran-sjukdom-och-tidig-dod/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Hormoner räddar kvinnor från sjukdom och tidig död”

Medicinsk expert: Att ökningen av kvinnors livslängd bromsats upp, beror på att de slutat ta hormoner efter larmrapporter om bröstcancer. När en larmrapport för sju år sedan kopplade ihop hormoner med ökning av bröstcancer och hjärt-kärlsjukdomar slutade många svenska kvinnor att ta hormoner. De hade använt de preparat som erbjuds i Sverige, som man vet ökar risken för bröstcancer. Nu har kvinnors förväntade ökning av livslängden bromsats upp till en takt som är lägre än någon gång under det senaste halvseklet. Hormoner som inte ökar bröstcancerrisken minskar risken för sjukdomar och för tidig död. 30 olika studier med sammanlagt 26.708 kvinnor visar detta. Med hormoner får kvinnor bättre livskvalitet och längre liv, skriver läkaren Carolina Kockum Lybeck.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.