”Hur du röstar i EU-valet får konsekvenser för din vardag” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Hur du röstar i EU-valet får konsekvenser för din vardag”

En miljon svenska jobb är knutna till EU:s inre marknad genom företag som exporterar varor till ett annat EU-land, skriver Fredrik Reinfeldt, som här besöker företaget Zobra i Vimmerby.
En miljon svenska jobb är knutna till EU:s inre marknad genom företag som exporterar varor till ett annat EU-land, skriver Fredrik Reinfeldt, som här besöker företaget Zobra i Vimmerby. Foto: Björn Wanhatalo / TT

Samarbetet påverkar oss alla. Sedan vi gick med i EU har mat och resor blivit billigare, utbudet större och luften renare. Vi vill behålla ett öppet Europa och även riva handelshinder utåt. Med frihandel EU–USA skulle Österlenäpplen få säljas i New York och vi få köpa USA-jeans utan tullkostnad, skriver Fredrik Reinfeldt.

På söndag är det val till Europaparlamentet. Då bestämmer du vilken väg Europa ska ta de kommande åren.

Din röst är viktig. Hur du röstar får konsekvenser för människors vardag i Sverige. EU finns överallt omkring oss, och de beslut som fattas påverkar nästan alla delar av vårt samhälle. Jag vill nämna några konkreta exempel på vad EU betyder för människor i Sverige, och hur Nya Moderaterna vill fortsätta att utveckla Europasamarbetet.

När du handlar kvällens middagsmat kostar den 20 procent mindre än vad den gjorde innan vi gick med i EU, som en följd av att fler företag fått komma in på den svenska marknaden.

Du kan ta del av Europa genom billigare resor till fler platser, tack vare ökad konkurrens på flygmarknaden, med lägre priser och större utbud.

Du som semestrar i Europa i sommar och ringer eller sms:ar hem till Sverige kan göra det till halva priset, tack vare EU:s regler.

Luften du andas är renare i dag. EU har gemensamt minskat sina utsläpp med ungefär 20 procent, jämfört med 1990.

Det är möjligt att du eller någon du känner jobbar i ett företag som exporterar varor till ett annat EU-land. Tack vare Europasamarbetet är det i dag enklare att handla med andra länder, och en miljon svenska jobb är på det sättet knutna till EU:s inre marknad.

Sedan Sverige gick med i EU för snart 20 år sedan har samarbetet påverkat oss alla, på ett eller annat sätt. Vi har gått från att vara nästan nio miljoner svenskar då till att ingå i en gemenskap med mer än 500 miljoner européer i dag. Vi har fått tillgång till en inre marknad med 23 miljoner företag och fri rörlighet mellan EU:s länder. Det har öppnat stora möjligheter för människor och företag i Sverige och Europa.

Sverige är ett fantastiskt land. Sedan 2006 har jobben blivit över en kvarts miljon fler. Vi har högst sysselsättningsgrad och högst arbetskraftsdeltagande i hela EU. Vi ligger dessutom i topp när det gäller hur stor andel kvinnor som jobbar.

Om vi ska behålla toppositionen i EU måste vi fortsätta ta ansvar för fler jobb och ökad tillväxt. Om vi vill fortsätta förbättra för människor i vardagen, då måste vi vara aktiva i Europaparlamentet. Nya Moderaterna tror på Europa. Vi vill ha gemensamma regler på områden där Europasamarbetet behövs och kan spela roll för människor i Sverige.

Vi vill riva fler handelshinder, så att fler svenska företag kan få en chans att växa ut i Europa och exportera varor och tjänster utanför Sveriges gränser. Hälften av vår BNP kommer i dag från export, och det är handel med andra som bygger Sverige starkt och gör så att jobben blir fler. Vi arbetar hårt för att få på plats fler frihandelsavtal mellan EU och andra delar av världen. Ett exempel är frihandelsavtalet mellan EU och USA. Med det på plats skulle helt nya marknader öppnas för såväl svenska företag som svenska konsumenter. Äpplen från Österlen skulle få säljas i mataffärer i New York och du skulle kunna köpa sneakers och jeans från en amerikansk nätbutik, utan oönskade tullkostnader.

Vi vill att det ska vara ordning och reda i ekonomin, både i Sverige och i EU. Det är bara så som vi kan satsa på allt som bygger vårt samhälle starkt. Det är grunden för vårt välstånd. Som enda land i EU har Sverige sedan 2006 minskat sin statsskuld, samtidigt som vi har kunnat satsa på till exempel äldreomsorgen och skolan. Ute i Europa ser vi hur det har gått för de länder som valde en annan väg. De har i stället tvingats skära ner och strama åt. Vi arbetar intensivt för hårda finanspolitiska regler i hela EU, så att Europa ska kunna stå starkt i framtiden.

Vi står upp för ett öppet Europa. I en tid när den internationella konkurrensen hårdnar blir det allt viktigare att vi är öppna gentemot vår omvärld. Samtidigt höjs röster som ropar på mer protektionism och slutenhet, som tror att ensam klarar sig bäst. Främlingsfientliga och Europafientliga krafter vinner mark i många länder. De vill stänga gränser och förstöra den öppenhet som har gjort Europa starkare och Sverige till ett rikare land. Det är en väg som saknar framtid. I oroliga tider är det viktigt att vi fortsätter att stå upp för öppenhet och tolerans.

Mot oss står de som i stället tror på att ge EU mer makt, men på fel områden. I Europarlamentet har Socialdemokraterna röstat för förslag som innebär att svenska skattebetalare ska ta över och betala en del av andra EU-länders skulder. Den särskilda EU-skatt på finansiella transaktioner som Socialdemokraterna vill ha, riskerar att leda till högre räntor och dyrare bolån för svenska hushåll. I en tid då svenskarnas reallöner har ökat vill Socialdemokraterna låta EU bestämma över svensk arbetsmarknadspolitik, så att andra länder kan få inflytande över vår svenska modell. Dessutom har Socialdemokraterna röstat emot EU:s direktiv för ökad handel med tjänster, samtidigt som det är i tjänstesektorn som de flesta nya jobben växer till. Den här politiken är ogenomtänkt. Den är dålig för Sverige, och för människor och företag i Sverige. Vi vill i stället ha fler jobb, ökad tillväxt och mer öppenhet i Europa. Socialdemokraternas politik är fel väg att gå.

Den politik som förs i Europaparlamentet påverkar det som finns omkring oss här hemma, varje dag. Vi vill att de personer som representerar Sverige arbetar med att fortsätta förbättra och förenkla vardagen för människor och företag. Det handlar om att det ska finnas tydlig och enkel information om varifrån maten kommer och vad den innehåller, om striktare livsmedelskontroller och om att hela EU ska ha lika höga krav på djurskydd som vi har i Sverige. Det handlar också om att fortsätta sänka kostnaderna för telefonsamtal och dataöverföring i EU och om gemensamma regler som gör det tryggare att handla från andra länder via nätet. I alla dessa delar kommer vi att fortsätta arbeta aktivt i Europaparlamentet.

Så vad har EU någonsin gjort för dig? Det beror på hur noga du tittar. Nya Moderaterna har politiken för din vardag och för Sveriges framtid.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.