Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Hur mycket är nog för dem som drabbats av skogsbranden?”

Hur mycket är nog för de människor som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland? Utöver den akuta krisen i augusti och sorgen över förlorad skog och annan egendom tvingas de på DN Debatt läsa att en grupp naturvårdsforskare vill ta deras mark och göra ett stort naturreservat av hela området, skriver LRF:s Helena Jonsson och Sven Erik Hammar samt Mellanskogs Karin Perers.

Hur mycket är nog vad gäller avsättningar för naturvård efter branden? Sveaskog har erbjudit sig att avsätta 1.500 hektar av brandområdet som ekopark. I sin kommentar till avsättningen skriver Sveaskog att den kan innebära att behovet för staten att göra kostsamma reservatsbildningar på privata skogsägares marker undanröjs. Skogsbolaget Bergvik och Svenska kyrkan har anmält sig beredda att avsätta 2.100 hektar som naturreservat mot att de får inbytesmark. Totalt är alltså 3.600 hektar av det branddrabbade området redan reserverat för naturvårdsändamål. Hur mycket är nog för andra skogsägare i landet som köat i många år i väntan på att få ersättning för de blivande reservat som det nu ligger en död hand över?

Statens resurser för att ersätta markägarna vid markavsättningar är begränsad. Fullfölj det som redan är påbörjat innan omfattande helt nya reservatsprojekt initieras. Även om artikelförfattarna föreslår att det ska tillföras pengar för den stora brandskogsavsättningen kommer den att kräva stora personella resurser, resurser som borde prioriteras till redan pågående ärenden.

Hur mycket är nog när det gäller bristande respekt för äganderätten? Att äga skog har många bottnar. I skogen finns gångna generationers arbete som skapat dagens skogar. Och det är i de välskötta äldre skogarna som allmänhet och turister vill ströva, inte i snåriga naturskogar. I skogsägandet finns också förhoppningarna om framtiden, att lämna över välskötta skogar till barn och barnbarn.

Många skogsägare gör gärna avsättningar för naturvård – om de själva får vara med och påverka förutsättningarna. Men att i chocken efter branden få höra att deras mark nu är så billig att den över deras huvuden kan göras om till studieobjekt för forskarna är ingen bra grogrund.

Hur mycket är nog?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.