"Hyrläkare slipper byråkratin i landstingen" - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Hyrläkare slipper byråkratin i landstingen"

På DN Debatt (7/12) skriver SKL om en strategi för att ”halvera beroendet” av så kallade hyrläkare. Men löser de verkligen sina problem genom att lyfta hyrläkarna ur ekvationen, eller måste de då hitta en ny syndabock, frågar sig Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen.

Det är märkligt med denna återkommande debatt om att bemanningsvårdpersonal är upphovet till högre kostnader och problem i vården. Ansvarspersoner inom vården har under årens lopp vittnat om att det är billigare att anlita bemanningspersonal än att beordra övertid. Glesbygdens hyrläkare är bättre än att sjukhuskorridorer och operationssalar ekar tomt.

SKL säger sig se att ett begränsat nyttjande av inhyrd personal skulle vara till fördel för personalens arbetsmiljö och för landstingens och regionens utbildningsuppdrag. Med kontinuitet och kvalitet ger vi landstingen den kompetens de för tillfället behöver. Vi har delat arbetsmiljöansvar med våra kunder och kollektivavtal. LO är bara en av de parter som dessutom konstaterat att Bemanningsföretagen minskar antalet springvikarier och visstidsanställda.

Hyrläkarna ägnar sig åt att ta hand om patienterna istället för administration. Vårdbemanningsföretagen ger landstingen konkreta vårdinsatser. I våras framkom att landsting använder nästan lika mycket pengar till administrativa konsulter i som hyrläkare. Läkare går från fasta tjänster till bemanningsföretag just för att få ägna sig åt sitt yrke – läkarens.

I dagsläget förbjuds läkare med hundratals timmar övertid att jobba ännu mer. Överarbetade och trötta läkare är inte patientsäkert, och inte heller billiga för landstingen. Å andra sidan hade en fjärdedel av landstingens eget folk 2011 en annan sysselsättningsgrad än ”fast jobb”. SKL säger själva att de ska se över tecken på att allmänläkare väljer att arbeta deltid. Senast idag kan man läsa i Dagens Medicin att man i Jämtland tänker betala sina egna läkare för att jobba under sin jourkompledighet. Redan för 2008 efterlyste vi den förlorade miljard av totalt 1.7 miljarder av hyrläkarkostnaderna som påstods tillfalla branschen. Något svar har fortfarande inte inkommit, och vi får alltså stå som ”skyldiga” för den miljard som inte faktureras av vårdbemanningsföretagen.

Nettokostnaden för vården uppgick 2011 till 230 miljarder kronor. De 2 miljarder som inhyrning av vårdpersonal, oavsett om de kom från bemanningsföretag eller ej, utgör mindre än 1 procent av den kostnaden. Det faktum att hyrläkarna under en lång tid har varit medicinen för SKL:s inre sjukdomar nämns i en vag bisats.

SKL ska bland annat enligt debattartikeln ordna förbättrad produktionsplanering och se över sina rutiner för bisysslor bland personalen. Sammantaget kan vi se att åtgärderna skulle minska riskerna för felaktiga budgetprognoser och resursanvändande. Då skulle användandet av hyrläkare kunna bli planerat och budgeterat, så branschen slipper ta smällen för SKL:s felaktiga beräkningar. Vi bistår gärna med allsköns hjälp. Varför tar SKL strid mot medicinen som botar sjukan i landstingskroppen?

Henrik Bäckström

förbundsdirektör Bemanningsföretagen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.