”I höstbudgeten sänker vi skatten för pensionärerna” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”I höstbudgeten sänker vi skatten för pensionärerna”

Stefan Löfven och Magdalena Andersson.
Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Budgetbesked. Från och med 2016 sänker vi skatten för pensionärer. De ska inte betala högre skatt än löntagare vid inkomster upp till cirka 120.000 kronor per år. Sveriges pensionärer behöver inte orättvis beskattning – de behöver större möjligheter till ett liv i trygghet, glädje och frihet, skriver Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Med en ny regering kom en ny riktning för Sverige. De senaste årens fullständiga fokus på skattesänkningar och nedskärningar förde med sig högre arbetslöshet, lägre skolresultat, revor i välfärden och budgetunderskott.

Nu lanserar regeringen i stället en ny jobb­agenda för Sverige, med framtidsinvesteringar, fler och växande företag, och satsningar på matchning och kompetens, som tar Sverige mot EU:s lägsta arbetslöshet. Vi investerar i våra barns skolgång och miljö, och bygger en välfärd att lita på. Det krävs för att skapa en bättre framtid för våra barn och unga, och det går före nya skattesänkningar och nedskärningar.

Men en skattesänkning måste ändå Sverige prioritera, för att skapa ett mer rättvist skatte­system: Pensionärsskatten.

Den globala finanskrisen slog hårt mot Sveriges pensionärer. Pensionsbromsen slog till, och många äldre fick vända på varje slant för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt skapade den dåvarande borgerliga regeringen ett system med jämförelsevis högre skatt för pensionärer, med förklaringen att det skulle få fler att jobba. Sveriges äldre fann sig då i en situation där inte bara pensionerna utvecklade sig sämre än tidigare – man fick också betala högre skatt än de som hade en arbetsinkomst.

Denna situation är orättvis och omoralisk. Vi ser gärna att fler jobbar längre upp i åldrarna. Allas arbete behövs för att Sverige ska kunna öka antalet arbetade timmar och nå EU:s lägsta arbetslöshet. Men vi vet att detta nås bäst genom fokus på hälsa och flexibilitet i arbetslivet – så att alla får, kan och orkar jobba. Det är en bättre väg att gå än att genom orättvisa skatter försöka försämra livet för pensionärer.

Redan i den första statsbudgeten efter regeringstillträdet presenterades vår första skattesänkning för pensionärer. Men budgeten stoppades av de borgerliga partierna och Sverige­demokraterna, och pensionärsskatten sänktes därför inte.

Men nu kan vi äntligen påbörja förändringen för Sveriges äldre. Från den 1 september förbättrar vi ekonomin för de 285.000 av Sveriges pensionärer som har bostadstillägg. Vi satsar på ökad bemanning inom äldreomsorgen, och har aviserat större statliga investeringar för att bygga nya och moderna boenden för äldre i hela Sverige.

I dag kan vi meddela att vi i höstens budget kommer att påbörja slopandet av pensionärsskatten, genom att sänka skatten så att pensionärer inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till cirka 120.000 kronor per år. Skatten sänks även för de med pensionsinkomster upp till 240.000 kronor per år. Som exempel innebär det för en pension på 120.000 kronor per år en skattesänkning på över 3.000 kronor per år, eller över 250 kronor per månad.

Satsningen kostar cirka 2 miljarder, och både regeringen och Vänsterpartiet ser det som naturlig prioritering i budgetpropositionen för 2016. Det är ett första och viktigt steg, och en förändrad färdriktning för Sverige. I stället för att som de borgerliga partierna se högre skatt på pensioner som en viktig del av skattesystemet, ser den här regeringen den som en orättvisa som Sveriges pensionärer inte är betjänta av. Det är fråga om respekt över generationsgränserna.

Detta visar också på en tydlig politisk skiljelinje för Sverige. Regeringen kommer fortsätta att förbättra situationen för Sveriges äldre, genom att stärka privatekonomin, investera i jämlik sjukvård, höja kvaliteten i äldreomsorgen och genomföra en jobbagenda som gör att fler jobbar och därmed säkrar pensionerna. Mot det står de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som i skarpt läge visat tydligt att de gärna sänker skatten – men inte för pensionärer.

Men det är inte för sent att ändra sig. De borgerliga partierna har alla möjligheter att avsluta sitt motstånd mot slopandet av pensionärsskatten och sluta sätta sig emot våra satsningar på äldres välmående och hälsa.

Vi är en samarbetsregering, som har funnit blocköverskridande och långsiktiga lösningar kring Sveriges styre, betygen, presstödet och försvaret. Nu går vi gärna vidare och hittar gemensamma lösningar för att slopa pensionärsskatten, förbättra situationen för Sveriges äldre – och inte minst: genomföra Sveriges nya jobbagenda så att fler kommer i arbete och pensionerna stärks. Sveriges pensionärer behöver inte orättvis beskattning – de behöver större möjligheter till ett liv i trygghet, glädje och frihet.

Dagens artikelförfattare

Stefan Löfven (S), statsminister

Magdalena Andersson (S), finansminister

Läs mer.Fler debattartiklar på DN Debatt

• ”Det finns ingen kris för unga på arbetsmarknaden”. Arbetslösheten ger en felaktig bild av ungas arbetsmarknads­problem. De allra flesta klarar övergången till arbetslivet utan särskilda insatser, skrev två forskare i en ny ESO-rapport den 10 juni.

• ”Bättre att konstnärer arbetar med konst än i handel och välfärd”. Allt fler konstnärer jobbar med annat än konst. De utlovade åtgärderna brådskar, skrev Konstnärernas Riksorganisation den 10 juni.

• ”Natomedlemskap gör Sverige mindre säkert”. Ett svenskt Natomedlemskap riskerar att leda 
till ytterligare aggression från Ryssland, skrev två forskare vid Försvarshögskolan den 9 juni.

• Fler inlägg på DN:s debattsida

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.