Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/i-slutandan-maste-regeringen-ta-tag-i-kontantfragan/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”I slutändan måste regeringen ta tag i kontantfrågan”

DN. DEBATT 26/7 SLUTREPLIK

Karin Stålhandske, vd Loomis Sverige:

Loomis ser vad som händer och vi har ett ansvar att informera om det vägskäl vi nu står inför när det gäller kontanthanteringen.

Det övergripande ansvaret är dock politiskt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är glädjande att Loomis Sveriges debattartikel 26/7 om att regeringen måste ta ett övergripande ansvar för kontanternas framtid i Sverige, har fått så många kommentarer på Dagens Nyheters hemsida. Frågan engagerar uppenbart många.

Som både Björn Eriksson från Kontantupproret och Nina Wenning från Bankomat konstaterar i sina repliker på min artikel, så befinner sig det svenska systemet för kontanthantering i snabb omvandling och under stark press. På Loomis har vi under lång tid deltagit i diskussioner kring kontanternas roll i samhället och vi kan konstatera att det finns en bred enighet om att det svenska samhället inte kan vara kontantlöst.

Vi vet också – från den undersökning vi beställt från Axiom Insight, men även från andra undersökningar – att svenskarna vill ha kvar kontanterna. En nylig Sifoundersökning beställd av Bankomat visar att 8 av 10 svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden. Det är en ökning med 13 procent sedan 2018.

Loomis är idag Sveriges enda distributör av kontanter. Det är vi som ser till att det finns sedlar i bankomaterna och det är vi som tar hand om kontanterna från de butiker, restauranger och andra som ser möjlighet till kontant betalning som en viktig service till sina kunder.

Från vårt perspektiv är det tydligt att åratal av samtal om kontanternas framtid i hög grad stannat vid just samtal. Framtiden är här.

Från vårt perspektiv är det tydligt att åratal av samtal om kontanternas framtid i hög grad stannat vid just samtal. Framtiden är här. Det är nu frågan behöver lösas och den har många olika dimensioner. Det kommer krävas olika åtgärder för att säkra att det inte bara finns kontanter i hela landet, utan att de faktiskt också går att använda.

Som både Björn Erikssons och Nina Wennings repliker visar, finns det konkreta förslag på vad som kan göras. Hur man exakt ska gå till väga måste dock vara en politisk diskussion och en avvägning mellan olika intressen. Kontanter är både en beredskapsfråga och en hållbarhetsfråga.

Svenska folket behöver ett säkert betalningssystem vid till exempel elavbrott och cyberattacker och den miljon individer som är beroende av kontanta betalningar i vardagen kan inte exkluderas.

Loomis är en avgörande del av det svenska kontantsystemets blodomlopp. Vi ser vad som händer och vi har ett ansvar att informera om det vägskäl vi nu står inför. Det övergripande ansvaret är dock politiskt. I slutändan är det regering och riksdag som behöver ta tag i den här frågan.

Ämnen i artikeln

Din ekonomi
Riksbanken

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt