Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/identitetspolitiken-hotar-den-nordiska-samhallsmodellen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Identitetspolitiken hotar den nordiska samhällsmodellen”

De nordiska ländernas samhällsmodell förutsätter att människor blir opartiskt behandlade av offentlig sektor, en tanke som identitets­politiken inte accepterar.
Foto: Anders Wiklund / TT

Riskerar tilliten till det offentliga. Hög tilltro till samhällsinstitutionerna och deras beslut är grunden till det lyckade nordiska samhällsbygget. Identitetspolitiken underminerar denna ­tilltro – om det så gäller betyg i skolan, rättsväsendets ­agerande eller olika bidrag – och hotar ­stabiliteten, skriver Bo Rothstein, professor i ­statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.