Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/industriavtalen-maste-ligga-klart-under-en-procent-per-ar/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Industriavtalen måste ligga klart under en procent per år”

Arbetskraftskostnaderna i industrin tillhör de högsta i världen. Vi har mer än 10 procent högre kostnader än snittet för euroområdet, uppemot fyra gånger högre än i Estland och tio gånger högre än i Kina och Indien, skriver artikelförfattarna.
Foto: Lasse Swärd

Fackens krav orealistiska. Löneökningar runt 3 procent är inte möjliga. Industriföretagens lönekostnader har under flera år ökat snabbare i Sverige än i de flesta av våra viktigaste konkurrentländer. Det krävs nu en lång period av återhållsamma löneökningar för att konkurrenskraften ska kunna förbättras, skriver industrins arbetsgivare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.