Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 12:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/infor-ett-enprocentsmal-for-statens-forskningsanslag/

DN Debatt

DN Debatt. ”Inför ett enprocentsmål för statens forskningsanslag”

Blir forskningen för detaljstyrd riskerar vi att missa avgörande upptäckter. När relativitetsteorin upptäcktes av Albert Einstein och kvantfysiken utvecklades var det varken gps-teknik eller tv-skärmar forskarna strävade mot, skriver artikelförfattarna.
Blir forskningen för detaljstyrd riskerar vi att missa avgörande upptäckter. När relativitetsteorin upptäcktes av Albert Einstein och kvantfysiken utvecklades var det varken gps-teknik eller tv-skärmar forskarna strävade mot, skriver artikelförfattarna. Foto: TT

DN DEBATT 27/9. Sveriges totala forskningssatsningar är stora tack vare näringslivet. Men företagens satsningar stagnerar. För att Sverige ska kunna fortsätta vara en ledande forskningsnation bör därför de statliga forskningsanslagen höjas till 1 procent av bnp och ökningen bör gå till fri forskning, skriver Göran K Hansson och Hans Ellegren, Kungl. vetenskapsakademien.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in