Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/inga-risker-for-skattebetalarna-med-vinter-os-i-stockholm/

DN Debatt

DN Debatt. ”Inga risker för skattebetalarna med vinter-OS i Stockholm”

I vårt förslag använder vi främst befintliga anläggningar, skriver artikelförfattarna. Bilden från världscuptävlingar i Hammarbybacken 2016.
I vårt förslag använder vi främst befintliga anläggningar, skriver artikelförfattarna. Bilden från världscuptävlingar i Hammarbybacken 2016. Foto: Pontus Lundahl/TT

DN DEBATT 3/11. Trots att den nya majoriteten i Stockholms stadshus har sagt att Stockholm inte vill söka vinter-OS och Paralympics 2026 fortsätter vi oförtrutet vårt arbete. Vi menar att det är möjligt med ett arrangemang som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Utan att skattebetalarna behöver riskera något, skriver Mats Årjes och Margareta Israelsson.

Rätta artikel

För en utomstående kan det nog förefalla märkligt att vi oförtrutet fortsätter vårt arbete med en ansökan för vinter-OS och Paralympics 2026. Detta trots att den nya majoriteten i Stockholms stadshus har sagt att Stockholm inte vill söka spelen. Men Internationella olympiska kommittén (IOK) har ändrat spelreglerna. Nu är det slimmade OS och Paralympics på värdnationernas villkor som eftersöks. I vårt upplägg är Stockholm en av flera kommuner i Stockholmsregionen som skulle vara spelplats för OS och Paralympics, tillsammans med Falun, Åre och Sigulda i Lettland.

Vi hyr befintliga anläggningar och kräver inga omfattande kommunala åtaganden. Genomförandebudgeten står på egna ben, utan att skattebetalarna tar någon risk. Det efterfrågas inte längre en ekonomisk förlustgaranti. Det är en så omfattande förändring att den varit svår att kommunicera. Vi är nu en av tre kvarvarande kandidater till 2026 och vi vill här beskriva vad det är vi drömmer om och vad det numera innebär att stå värd för OS och Paralympics.

Vi vill arrangera ett vinter-OS och Paralympics som är både ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Det är möjligt, det är gångbart och förmod­ligen har vi de bästa förutsättningarna att genomföra det.

IOK:s totala bidrag på minst 8,88 miljarder kronor blir ett unikt stort bidrag som bland annat leverantörer i hela Sverige kan komma att ta del av.

De senaste åren har inriktningen för framtidens OS och Paralympics förändrats i grunden. Förändringen inleddes när endast två städer sökte vinterspelen 2022, vilket blev en väckarklocka för IOK. Efter ett genomgripande reformarbete inom IOK innebär det nu något helt annat att vara värd för ett OS och Paralympics. Det svenska konceptet med att använda existerande anläggningar, tajt budget, strikt ekonomisk kontroll och långtgående hållbarhetsarbete har blivit ett vinnarkoncept.

Med den nya inriktningen finns det få platser som skulle passa bättre som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 än Sverige. Spelen skulle bli en angelägenhet för hela landet då tävlingar genomförs i flera kommuner. Stockholm, med sin starka hållbarhetsprofil, skulle bli den självklara värdstaden för de hållbara vinterspelen. I vårt förslag använder vi främst befintliga anläggningar och fokuserar på att utveckla sådant som Stockholmsidrotten har behov av även efter de genomförda spelen. Redan i dag har Stockholm arenorna, flygplatsen, vägarna, hotellen och tunnelbanan.

Men vinter-OS och Paralympics i Stockholm kan bara bli verklighet med svenska folkets, politikens och inte minst stockholmarnas stöd. Vi har en stor utmaning i att förklara vad förändringarna i synen på framtidens OS och Paralympics innebär för en ansökan och hur de ekonomiska förutsättningarna har förändrats.

Det olympiska Agenda 2020-arbetet leder oss tydligt tillbaka till Pierre de Coubertins grundtankar, där idrotten främjar ”sund demokrati och fredlig internationalism”. Värderingar som rimmar väl också med vårt lands internationella renommé och hållning. Idrotten har en enorm potential i att föra människor närmare varandra såväl globalt som till att bidra till en ökad integration i samhället. Där skulle även ett Paralympics i Sverige innebära fantastiska möjligheter att stimulera fler personer med funktionsnedsättning att söka sig till idrotten och till fysisk aktivitet.

Genom Agenda 2020 har de ekonomiska förutsättningarna för att arrangera vinter-OS och Paralympics förändrats markant. Prognosen är att intäkterna blir större än kostnaderna, överskottet går till ungdomsidrotten. Genomförandebudgeten för vinterspel med sin bas i Stockholmsregionen är nu 13,107 miljarder kronor. Där finns allt med – nere på detaljnivå, där till och med duschdraperierna i OS-byn är medräknade. Kostnader fördelar sig enligt följande: Drift och hyror 2,946 miljarder, arbetskraft 2,781 miljarder, teknologi 2,074 miljarder, temporära anläggningar 1,576 miljarder, kommersiellt & ceremonier 2,670 miljarder samt en buffert på 1,059 miljarder för oförutsedda utgifter.

Intäkterna kommer främst från IOK som garanterar majoriteten av genomförandebudgeten. Resterande intäktsdel kommer från sponsorer, biljettförsäljning och merchandiselicenser. Budgeten innehåller inga offentliga medel och har granskats av världens mest erfarna experter. Den är realistisk och det är konservativt beräknade intäkter.

En trygg budget i kombination med att vi ska hyra anläggningar och inte bygga nya medför att riskerna begränsats avsevärt. IOK:s totala bidrag på minst 8,88 miljarder kronor blir ett unikt stort bidrag som bland annat leverantörer i hela Sverige kan komma att ta del av. Intäkter för den svenska besöksnäringen inför, under och efter spelen oräknade.

Allt detta gör att vi kommer att arbeta hårt med vår vision om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026. Vi vet att det finns frågor kring arrangemanget. Vi vill därför redan nu bemöta de vanligaste invändningarna:

1.

Stockholm är ingen vintersportort. Stockholm har inte tillräckligt med snö. I dag är konstsnö mer regel än undantag under stora vintersporttävlingar. Det går relativt enkelt att producera den snö som behövs för de Stockholmsbaserade grenarna, även vid mildväder. Snön till Hammarbybacken och skidspåren kommer att göras med 100 procent grön energi.

2.

Kostnaden för vinterspelen skulle bli alldeles för hög. Många OS och Para­lympics genom historien har mycket riktigt haft omfattande investeringar förknippade med sina satsningar. IOK:s nya inriktning styr dock bort från arrangemang som måste bygga nya stora anläggningar och ny infrastruktur.

När investeringar för OS och Paralympics diskuteras inkluderas dessutom ofta stora infrastrukturprojekt i siffrorna så att de blir svåra att jämföra med. Sydkoreas snabbtåg mellan Seoul och Gangneung är inte en investering för OS och Paralympics utan en investering i Sydkoreas infrastruktur. I Stockholm finns redan den kollektivtrafik och infrastruktur som behövs.

Vi sticker inte under stol med att stora arrangemang kräver samhällets funktioner, såsom säkerhet, renhållning och avstängningar. Däremot innehåller våra beräkningar en ansvarsfull budgetering för arrangemangets direkta kostnader som gör oss trygga i att säga att genomförandebudgeten står på helt egna ben.

3.

Det kommer att bli två veckor av trafikkaos. Stockholm har ett av världens bästa nät av kollektivtrafik och våra arenor är strategiskt placerade i kollektivtrafiknära lägen. Det ger oss goda förutsättningar att genomföra hållbara vinterspel – utan trafikkaos. Av de 17 dagar som OS arrangeras är elva helgdagar eller sportlov. Och ett vinter-OS kan inte jämföras med ett sommar-OS. Ett vinter-OS är cirka en tredjedel så stort som ett sommar-OS.

Vinter-OS och Paralympics kan med rätt utformning bli en samlande kraft för hela Sverige. Det är bra för det svenska näringslivet och skänker idrottsrörelsen och civilsamhället stora långsiktiga värden – inte minst när det gäller det viktiga arbetet med integrationen.

Vi är övertygade om att vinterspelen 2026 kan bli en viktig milstolpe för hela den olympiska rörelsen och ett skolboksexempel för långsiktigt hållbara spel. Vi hoppas därför att stockholmarna och företrädare för stat och kommuner ger oss möjlighet att gå vidare med en formell kandidatur för ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.