Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Ingen välfärd utan invandring”

Tankesmedjan Global utmaning: Integrationen måste förbättras så att vi kan ta emot fler invandrare och rädda välfärden.

Hela västvärlden står inför en gigantisk utmaning med åldrande befolkning och låga födelsetal. Konkurrensen om framtidens arbetskraft kommer att bli stenhård. Hur ska vi i Sverige bli ett attraktivt land att flytta till? Det måste vara utgångspunkten för debatten kring migration och integration.

”Nu när landet har dålig ekonomi, kan vi ju inte bara skänka bort allt”. Så säger en av invånarna i stadsdelen Almgården i Malmö som lade sin röst på SD i årets val. En uppriktig oro över att ”invandringen” kostar Sverige pengar och minskad konkurrenskraft. I själva verket är det precis tvärtom. Fortsatt välstånd förutsätter att vi lyckas attrahera fler.

Internationell expertis pekar på särskilt strategiska insatser: höj effektiviteten i den offentliga sektorn, öka kvinnors delaktighet på arbetsmarknaden, öka sysselsättningen bland de äldre, höj pensionsåldern och öka invandringen.

Vi i Sverige är framgångsrika när det gäller ordning i de offentliga finanserna och har Europas mest jämställda arbetsmarknad. Dessutom arbetar vi högst upp i åldrarna i hela Europa. När den internationellt erkände forskaren Rainer Münz, vid Erste Group i Wien, sammanfattar sina policyrekommendationer blir svaret: ”Become Scandinavian”!

Det skulle vara lätt att slå sig för bröstet. Men faktum är att vi har enorma utmaningar både när det gäller att attrahera människor och att utnyttja all den kreativitet och kompetens hos de som kommer hit. Kort sagt: av de instrument som står till buds för att säkra framtidens svenska välfärd, så är en ökad invandring och förbättrad integration det Sverige bör fokusera på.

Bristande integration med medföljande hög arbetslöshet bland invandrargrupper är grogrund för främlingsfientlighet och rasism. Men eftersom Sverige är beroende av arbetskraftsinvandring för bibehållen välfärd har vi inte råd att stänga invandrarna ute. Det är därmed integrationen som skall effektiviseras, inte invandringen som skall stoppas.

Demografi, läran om befolkningens fördelning, storlek och sammansättning är viktig för förståelsen av den sociala och ekonomiska utvecklingen i världen. Och det har skett stora demografiska förändringarna de senaste 100 åren:

• Dödligheten minskar och medellivslängden ökar, men nativiteten sjunker

• Folkökningen i världen i dag sker i utvecklingsländerna

• Befolkningsexplosionen avklingar

• De rika länderna har en krympande och åldrande befolkning.

Denna utveckling leder till en väldigt enkel slutsats: Vi i vår del av världen behöver en ökad invandring. Inte en minskad.

Europa, som får svårt att upprätthålla produktion och välfärd med krympande arbetsför befolkning och ökad andel åldringar, kommer att vara omgivet av låg- och medelinkomstländer med växande överskott på arbetsföra unga och medelålders. Behovet av en gemensam strategi för migrationsfrågor är därför stort i EU. Global utmaning, med stöd från EU-kommissionen, arbetar med idéer som kan ligga till grund för en gemensam europeisk migrationspolicy. Det är ett svårt uppdrag. Men ett måste om vi i Europa skall ha en chans att klara den globala konkurrensen. Och behålla vår välfärd.

De etablerade partierna har länge undvikit att ”ta debatten” med Sverigedemokraterna i ren rädsla över att ge SD för stort utrymme. Nu sitter SD i riksdagen. Då handlar det om att prata om rätt saker. I valrörelsen tävlade partierna om pensionärernas gunst. Sanningen är att en ökad invandring och förbättrad integration är en förutsättning för en framtida välfärd. Inte minst för landets ökande andel pensionärer.

Kristina Persson (S)
ordförande för tankesmedjan Global utmaning,
senior rådgivare till European Policy Center i Bryssel.

Jan O Karlsson (S)
styrelseledamot i Global utmaning, tidigare bistånds- och migrationsminister, därefter ordförande för Internationella kommissionen för migrationsfrågor

Maria Leissner (FP)
Sveriges demokratiambassadör,
senior rådgivare till Global utmaning

Eva Redhe Ridderstad
styrelseledamot i Global utmaning, senior rådgivare på Yggdrasil AB, styrelseledamot i bl a Orc Software och Q-Med

Michael Olsson
styrelseledamot i Global utmaning,
handelshuset Ekman och ordf i Technology Nexus m m

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.