Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/inget-forskningsstod-for-nuvarande-kreditrestriktioner/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Inget forskningsstöd för nuvarande kreditrestriktioner”

SLUTREPLIK DN DEBATT 5/5.

Robert Boije, SBAB:  En höjning av bolånetaket för alla och justerade amorteringskrav är en samhällsekonomiskt bättre lösning än startlånet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Johan Nyhus, HSB, menar att startlån är det bästa bostadsförslaget för unga på många år. Han skriver att han delar min syn att införda kreditrestriktioner som amorteringskraven och bolånetaket väsentligt försvårat situationen för unga på bostadsmarknaden, samtidigt som han menar att jag i min analys av förslaget till startlån är strängare mot det än motiverat.

HSB har, tillsammans med andra aktörer, under flera år förtjänstfullt pekat på de problem unga möter på bostadsmarknaden där de senaste årens införda kreditrestriktioner utgör en stor del. HSB har också själva drivit idén om ett startlån, så att Nyhus försvarar det föreslagna startlånet är väntat. Jag menar dock att hans kritik mot att jag är onödigt sträng mot det föreslagna startlånet skjuter bredvid målet.

Bolånetaket tas bort just för den grupp som var tänkt att träffas av det, samtidigt som det omotiverat bibehålls för övriga.

Jag skrev tydligt i min artikel att i brist på en mer förutsättningslös analys än den utredningen haft mandat att genomföra, är utredningens förslag bättre än ingenting och ett steg åt rätt håll gällande möjligheten för unga att kunna köpa en första bostad. Men jag skrev också att det är viktigt att en sådan eventuell reform inte tas som intäkt för att stänga dörren för en välbehövlig bredare samhällsekonomisk analys av vilken betydelse de samlade kreditrestriktionerna, inklusive bankernas kalkylräntor, har för denna möjlighet och även betydelsen för en väl fungerande bostads- och arbetsmarknad.

Jag pekade också på det principiellt märkliga i att förslaget i praktiken innebär att bolånetaket tas bort just för den grupp som var tänkt att träffas av det, samtidigt som det omotiverat bibehålls för övriga. Jag pekade dessutom på en rad praktiska problem med förslaget.

Med en generell höjning av bolånetaket för alla och justerade amorteringskrav erhålls en samhällsekonomiskt bättre lösning än den startlånet ger. Det finns inget som helst forskningsstöd för nuvarande restriktioner. Däremot en hel del som talar för det omvända.

Nyhus tar inte upp eller bemöter några av dessa argument i sin replik. Det gör dock Johanna Cerwall, Skandiabanken, som i sin replik, liksom jag, efterlyser en betydligt bredare analys där även amorteringskravens konstruktion ses över. Hennes förslag om en amorteringstrappa är intressant vid sidan av andra tänkbara förändringar.

Ämnen i artikeln

Bolån

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt