Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Inget talar för att Breivik inte ska kunna dömas”

Professor Sten Levander invänder på DN.se/debatt 9/12 mot min artikel där jag kritiserar argumenten för att Breivik skulle lida av paranoid schizofreni. Han bidrar emellertid inte med några sakliga argument. Det är svårt att se att något i Breiviks status talar för att han skulle bedömas som icke rättskapabel, skriver professor Johan Cullberg i en replik.

Då jag skrev att domen var fantasilös menar jag – som väl Sten Levander egentligen begriper – inte fantasilös i bemärkelsen att jag saknar påhittigt fantiserande i diagnostiken. Däremot saknar jag något redovisat försök att tänka sig in i terroristpsykets irrgångar. Själv är jag ingen expert på terrorism men särskilt den psykologiska/moraliska aspekten på frågan intresserar mig. Den megalomana drömmen om den personliga upphöjelsen och om ledarskapet är en del i detta slags terrorism, liksom kanske bröstet som dignar under ordnar. Till upphöjelsen hör också rätten att genomföra massavrättningar.

I understökningsteamets diagnos på Breivik har man inte berört frågan om narcissistisk eller annan personlighetsstörning. Efter i princip första samtalet slår man fast att hans föreställningar om sitt ledarskap och framtida upphöjelse är psykotiska och dessutom bisarra. Detta utan att kritiskt granska de avgörande skillnaderna mellan bisarra och icke bisarra vanföreställningar. Man har inte diskuterat den avgörande frågan om vad som är en psykotisk vanföreställning och en extremists föreställning om världen och sig själv. Man har också avstått från att använda sådana frågebatterier som karaktäriserar personlighetsstörningar. Detta antyder att undersökarna styrts av förutfattade meningar.

Men på slutet verkar också Levander ifrågasätta schizofrenidiagnosen. Breivik kan lida av temporallobsepilepsi! Argumenten för detta är minst sagt hypotetiska och krystade.

Min kritik av diagnosen paranoid schizofreni hänför sig till att diagnoskriterierna inte används korrekt i enlighet med det kliniska underlaget: Breivik visar inga vanföreställningar av det klart bisarra slag som krävs för diagnosen schizofreni i ett sådant fall där hallucinationer, förföljelseidéer eller tankestörningar helt saknas. Dessutom är hans logistiska förmåga oinskränkt sedan många år tillbaka och känslolivet helt kongruent med världsåskådningen. Det är svårt att se att något i Breiviks status talar för att han skulle bedömas som icke rättskapabel.

Johan Cullberg, professor i psykiatri

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.