Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/inkomstklyftorna-okar-mellan-man-och-kvinnor/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Inkomstklyftorna ökar mellan män och kvinnor”

Vänsterpartiet presenterar ny analys från Riksdagens utredningstjänst: Sedan 2006 har den genomsnittliga inkomstskillnaden ökat med 12 800 kronor per år. Regeringens skattesänkningar och nedskärningar har missgynnat kvinnorna. 57 procent av de samlade skattesänkningarna går till män och bara 43 procent till kvinnor. Det visar en analys som Riksdagens utredningstjänst gjort på uppdrag av Vänsterpartiet. Antalet fattiga kvinnor har även ökat med över 130 000. Efter valet 2010 vill vi tillsätta ett oberoende jämställdhetsråd med ekonomer som har genuskompetens, skriver Vänsterledaren Lars Ohly och Vänsterpartiets finanspolitiska talesperson riksdagsledamoten Ulla Andersson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.