Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

"Insmugglat regnskogskött kan sprida ebola till Sverige"

Varje dag smugglas tonvis med regnskogskött från Afrika till Europa. Att kött också kommer till Sverige är styrkt. Tidigare utbrott av ebola har spårats till hanteringen av regnskogskött - kött från vilda djur som gorillor, schimpanser och antiloper. 

Tonvis med regnskogskött, kött från Afrika av till exempel antilop, fladdermus, apa, råtta men även utrotningshotade djur som gorilla, elefant och schimpans smugglas in till Europa. Varje dag anländer över ett ton illegalt regnskogskött, från Afrika till Heathrows internationella flygplats. Flygplatsen Charles de Gaulle i Paris uppvisar nästan samma siffror där drygt fem ton regnskogskött smugglas in per vecka.

Insmugglat regnskogskött, som också kallas bushmeat, är en stor hälsofara, det kan i värsta fall innehålla Ebola-smitta.

Att det kommer in regnskogskött från Afrika till Sverige är på flera olika håll styrkt. Nyligen rapporterades två fall av beslagtaget bagage på Bromma flygplats. Båda fallen gällde flygplan på rutten Bryssel-Bromma. Med på planen fanns resenärer som rest från Afrika till Sverige via Bryssel. Innehållet avslöjades när bagagehanterare hittade likmaskar när de tömde flygplanen på väskor. Likmaskarna kom från bagage som visade sig innehålla smuggelgods.

En som fick åka hem utan sitt bagage var före detta ekojournalisten Willy Silberstein. Aftonbladet publicerade en artikel den 4 augusti 2014 där Silberstein säger: "Nu i dessa tider av ebolavirus så förstår man att de måste vara försiktiga". Han syftar på att flygbolaget Brussels Airways sände tillbaka passagerarnas bagage med samma plan till Bryssel för rengöring medan destruering väntade det insmugglade köttet.

Uppgifterna som Brussels Airlines presschef Geert Sciot lämnade den 4 augusti var att en passagerare packat ner utgångna livsmedel i sitt bagage och att det rörde sig om en transitpassagerare från en annan kontinent. Likmaskar lever av dött kött, alltså var "livsmedlet" kött och inget annat. Även om de uppgifter som publicerats i svensk press inte uttryckligen visar var passageraren med köttet påbörjat sin resa, så har upplysningen om att transitresenären rest från Afrika bekräftats till oss från passagerare som var med på flighten till Bromma.

Under det nu pågående utbrottet i Västafrika har hittills över tusen människor dött och ytterligare nära tvåtusen är smittade. Dock befaras nu att både sjuka och döda göms undan varpå siffrorna kan vara långt högre än de hittills rapporterade. Dödligheten är 50-90 procent och hittills finns inget vaccin mot sjukdomen. Världshälsoorganisationen, WHO, efterlyser nu riktlinjer för de hittills oprövade läkemedel som eventuellt kan stoppa viruset.

En vanligen tes är att fladdermöss sprider ebolaviruset genom att de tappar halvätna frukter som sedan plockas upp av olika apor eller äts av andra djur. Om en apa äter en smittad frukt och antingen självdör eller blir dödad för sitt kött kommer smittan att spridas eftersom lokalbefolkningen i Väst- och Centralafrika av tradition ibland äter både självdöda och dödade djur i rått tillstånd.

Utbrottet nu i Guinea, Sierra Leone och Liberia har av University of Edinburgh i Skottland och The Robert-Koch Institute i Tyskland, bekräftats tillhöra samma virusstam som den Demokratiska republiken av Kongo tidigare drabbades av. Virusstammen kallas för Ebola-Zaïre.

Det första dödsfallet skedde den 6 december 2013. En tvååring från Guéckédou, som ligger i Guinea, insjuknade i ebola och dog av sviterna. En vecka senare dog hans mamma, syster och mormor. Att spridningen i Västafrika skett därifrån anser forskare som nu publicerat tesen i medicinskriften New England Journal of Medicine. De har dock inte rett ut hur smittat spridit sig mellan Väst- och Centralafrika.

Att virusstammen Ebola-Zaïre aldrig tidigare har påvisats i Västafrika visar att fladdermusteorin faller, om man inte kan bevisa att en sjuk fladdermus har flugit över 3.300 kilometer från den Demokratiska republiken Kongo till Guinea och tappat en halväten frukt någonstans i skogen. En troligare teori är att illegala djurhandlare från den Demokratiska republiken Kongo har transporterat gorillor, bonobos (dvärgschimpans) och schimpanser till Guineas huvudstad Conakry. Men det förklarar fortfarande inte hur smittan kunde blossa upp i en liten by långt från huvudstaden eftersom avståndet mellan Conacry och Guéckédou är långt.

Fem tidigare ebolautbrott i Centralafrika har spårats till hanteringen av regnskogskött från gorillor, schimpanser och dykarantiloper. Som kända bärare av ebolaviruset kan människoapor likväl som de illegala djurhandlarna ha fört med sig Ebola-Zaïre från Centralafrika till Västafrika. Något som talar för detta är det redan välbekanta faktumet att ett stort antal illegala djurhandlare som handlar med människoapor är baserade i Guinea, medan de har sitt ursprung och sina familjer i den Demokratiska republiken av Kongo. De åker regelbundet fram och tillbaka mellan länderna. En av handlarna skulle enkelt kunna föra med sig Ebola-Zaïre från den Demokratiska republiken av Kongo till Guinea.

För att förstå hur viruset vandrat till en by långt från huvudstaden måste man titta närmare på eventuella smittbärares vanor. Ett scenario skulle kunna vara att den ebolasmittade illegala djurhandlaren följde med en tjuvjägare till Guéckédou för att skaffa fler schimpanser. Denna person kan då ha fört med sig smittan. Det är illegala djurhandlare och tjuvjägare som gör affärer med varandra.

Det finns nu en stor risk att de vilda schimpanserna i Guinea, Sierra Leone och Liberia smittas av ebolaviruset. Det har tidigare visat sig att människoapor drabbas hårdare med högre dödlighet än människor. Upp till nittio procent i de lokala populationerna av människoapor har tidigare utraderats av ebolaviruset. Det också känt att människoapor som lever inom skövlade regnskogsområden är de värst drabbade. I dag lever den Västafrikanska schimpansen tyvärr i sådana för arten onaturliga habitat då avskogningen är ett ständigt problem.

En annan fara är den lukrativa handel som bedrivs med levande utrotningshotade djur. I Guinea är det vanligt att tjuvjägare dödar hela grupper av vuxna schimpanser för att komma åt ungarna. Ungarna säljs sedan på den illegala marknaden och sedan vidare till djurparker och cirkusar i framförallt Kina men också som leksaker till barn i till exempel Mellanöstern.

Den illegala handeln av människoapor har mycket större och allvarligare konsekvenser än vad man tidigare förstått. Handeln möjliggör att ebolaviruset sprids. Det är heller inte omöjligt att smittat regnskogskött kommer till Sverige. Personen som förde med sig "livsmedlet" till Bromma kan mycket väl ingå i en global smittspridning.

Låt detta förhoppningsvis sista ebolautbrott bli en fruktansvärd påminnelse om vad människans framfart i naturen kan ställa till med. Stoppa all handeln av regnskogskött, vare sig det gäller lokal handel i Afrika eller exporthandel till Västvärlden.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.