Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/inte-riksbankens-uppgift-att-starka-kronans-vaxelkurs/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Inte Riksbankens uppgift att stärka kronans växelkurs”

Även valutorna i andra små ekonomier med stor utrikeshandel har försvagats mot euron och dollarn. En möjlig förklaring kan vara den osäkerhet som exempelvis Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina skapat i utsikterna för världshandeln, skriver riksbankschefen Stefan Ingves.
Foto: Eva Tedesjö

DN DEBATT 27/3. Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen. Man måste välja, och med ett inflationsmål är det ofrånkomligt att växelkursen rör sig. Men då i stort sett alla länder liksom Sverige har ett inflationsmål kring 2 procent finns det inget skäl att tro att kronan ständigt kommer att försvagas, skriver riksbankschefen Stefan Ingves.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.