Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/inte-riksbankens-uppgift-att-starka-kronans-vaxelkurs/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Inte Riksbankens uppgift att stärka kronans växelkurs”

Även valutorna i andra små ekonomier med stor utrikeshandel har försvagats mot euron och dollarn. En möjlig förklaring kan vara den osäkerhet som exempelvis Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina skapat i utsikterna för världshandeln, skriver riksbankschefen Stefan Ingves.
Även valutorna i andra små ekonomier med stor utrikeshandel har försvagats mot euron och dollarn. En möjlig förklaring kan vara den osäkerhet som exempelvis Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina skapat i utsikterna för världshandeln, skriver riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Eva Tedesjö

DN DEBATT 27/3. Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen. Man måste välja, och med ett inflationsmål är det ofrånkomligt att växelkursen rör sig. Men då i stort sett alla länder liksom Sverige har ett inflationsmål kring 2 procent finns det inget skäl att tro att kronan ständigt kommer att försvagas, skriver riksbankschefen Stefan Ingves.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in