Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/inte-sant-att-sverige-ar-nyliberalt/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Inte sant att Sverige är nyliberalt”

REPLIK DN DEBATT 23/3. 

Benjamin Dousa, MUF: Sverige kan skatta sig lyckligt över att Reformisterna inte har lett landet innan coronavirusets spridning.

Reformisterna, en del av Socialdemokraterna, använder coronapandemin som slagträ i den politiska debatten och föreslår ökad statlig kontroll – deras generallösning på alla problem. På sedvanligt socialdemokratiskt maner sätter Reformisterna likhetstecken mellan staten och samhället, fast vi särskilt i tider av kris måste bejaka det faktum att samhället är så mycket större än staten. Alla aktörer – offentliga, privata och civilsamhälleliga – behövs för att vi ska klara den kris vi nu gått in i men framför allt har framför oss. Det duger inte att tro att staten är den enda aktör som kan och ska få lösa våra problem.

I sin debattartikel påstår skribenterna att Sverige skulle vara nyliberalt. Det är långt ifrån sant. De offentliga utgifterna motsvarar för närvarande hälften av Sveriges samlade BNP. Mellan år 1870 och 1970 upplevde Sverige en svindlande välståndsökning som medförde att vi placerade oss i toppskiktet bland världens länder från att ha legat i botten 100 år tidigare. Detta blev möjligt tack vara liberaliseringar av ekonomin, frihandel och investeringar i utbildning. Ännu 1970 var skattetrycket väsentligt lägre än i dag. I grund och botten är det privat sektor som finansierar offentlig sektor. Utan privata företag som anställer och gör vinst finns det ingen möjlighet att utbilda fler sjuksköterskor eller bygga nya sjukhus.

Vi ska vara glada över att överskottsmålet bara sänktes från en procent under en konjunkturcykel till en tredjedels procent, i stället för att följa Reformisternas råd och gå back under de goda åren.

Ytterligare ett viktigt perspektiv att ha med sig i nuvarande ekonomiska läge är att många aktörer, inte minst Socialdemokraterna, länge har drivit på för att öka den statliga skuldsättningen även under toppen av högkonjunkturen. Man har argumenterat för vi har råd eftersom räntorna varit så låga. Vi ska vara glada över att överskottsmålet bara sänktes från en procent under en konjunkturcykel till en tredjedels procent, i stället för att följa Reformisternas råd och gå back under de goda åren. En ansvarsfull ekonomisk politik innebär att det nu finns resurser att sätta in för att stävja den ekonomiska kris som följer i kölvattnet av pandemin. Behöver man låna pengar för att finansiera sin ekonomiska politik i högkonjunktur – då går man i konkurs i lågkonjunktur.

I den kris som nu råder är det inte bara staten som har ett ansvar. Näringslivet och civilsamhället spelar en stor roll, och vi ser hur både företag och enskilda personer hjälper till. Ett exempel är alla de lokala handlare som öppnar tidigare om morgnarna för att personer i riskgrupper ska kunna handla, eller de grannar som nu erbjuder sig att göra inköp åt medmänniskor som bör minimera sin fysiska kontakt med andra så långt det är möjligt. Näringslivet och civilsamhället spelar en ovärderlig roll i tacklandet av krisen och deras insatser ska uppmuntras, inte mötas av att deras ansvar egentligen borde ligga på staten.

Sällan blir det så påtagligt att staten måste vara stark där den behövs som i tider av kris.

Sällan blir det så påtagligt att staten måste vara stark där den behövs som i tider av kris. Därför måste den offentliga sektorns främsta fokus alltid ligga på kärnuppdragen – att skydda sina medborgare från inre och yttre hot – och inte på ofinansierade vänsterdrömmar om högre bidrag, kortare arbetstid, förstatligat järnvägsunderhåll eller monopoliserad post- och apoteksverksamhet. Statens finanser behöver helt enkelt prioriteras till det viktigaste och skyddsvallar byggas upp när vi har råd – vi måste ”spara i ladorna” när ekonomin går bra.

Sverige kan skatta sig lyckligt över att Reformisterna inte har lett landet innan coronavirusets spridning. Hade de gjort det hade vi nämligen inte haft råd att möta den.