Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/invandrare-missgynnas-i-rattskedjans-alla-led/

DN DEBATT

DN Debatt. "Invandrare missgynnas i rättskedjans alla led"

Domstolarnas negativa särbehandling av invandrare är mycket tydlig när det gäller påföljd och straffmätning, skriver Christian Diesen.

Ny rapport: Polisen ägnar mer tid åt misstänkta brott av invandrare eftersom de är lättare att "sätta dit". Motivet kan vara rationellt. Erfarenheten visar att det är lättare att "sätta dit" en invandrare och när resurserna är begränsade satsar polisen på de fall som har bäst chans att nå domstolen. Invandrare missgynnas i hela rättskedjan. De anmäls oftare än svenskar, fälls oftare, får strängare straff och behandlas sämre inom kriminalvården. Det visar en ny rapport som presenteras av professor Christian Diesen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.