Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Jag ångrar att jag inte var tydligare”

Ett antal företrädare för stiftelsen Allbright kritiserar på DN Debatt (12/2) hur jag uttryckte mig om kvinnor i bolagsstyrelser i samband med Ekots lördagsintervju. Att jag inte var tillräckligt tydlig i Ekots lördagsintervju ångrar jag, skriver Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.

Det är speciellt tråkigt att det handlar om en fråga där jag tycker att jag i ord och handling har visat att kvinnor och män ska ha lika chanser. Som flera påpekat, de fyra senaste VD-rekryteringarna jag ansvarat för har i tre fall visat att den mest kompetenta kandidaten har varit en kvinna.

För mig är det helt främmande att säga att kvinnor saknar kompetens och det är inte vad jag har sagt. Vi behöver öka mångfalden i det svenska näringslivet. Heterogenitet är mycket bättre än homogenitet. Om svenska företag ska vara konkurrenskraftiga måste alla kompetenser tas till vara, kvinnor som män.

Nu ser vi att kvinnorna kommer, såväl i näringslivet som att de klarar sig bättre på skolor och universitet. Jag är helt övertygad om att vi kommer se alltfler kvinnor i chefspositioner och i företagens styrelser.  Jag inser att det här är en mycket laddad fråga, att många vill misstolka och har egna agendor.

Det förekommer en debatt om lagstiftad kvotering till bolagsstyrelser. Jag står fast vid vår uppfattning att det måste vara företagens ägare som självständigt ska få välja vilka som ska sitta i deras styrelse. Det är en viktig princip och där ska politikerna inte styra. 

Det jag i radiointervjun försökte förklara var varför det historiskt finns så få kvinnor i bolagsstyrelserna, men resonemangen blev i vissa delar olyckliga. Det är skillnad på kompetens och erfarenhet. Och det är ett faktum att historiskt har färre kvinnor haft chefspositioner i större företag och att det därför finns färre kvinnor när man rekryterar till stora bolagsstyrelser. Och att det är detta vi ser nu förändras.

Jag är också frustrerad över att det går så långsamt och anser att många valberedningar borde söka bredare. Alltfler kvinnor säger att de vill bli företagare. Det är mycket positivt.

Svenskt Näringsliv har en viktig uppgift att driva frågor som gör att vi får alla dessa nya jobbskapare – kvinnor, män, unga, gamla, inrikes- som utrikesfödda – som Sverige så väl behöver.   

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.