Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Jag vägrar bli hopklumpad med Mugabe och Khaddafi”

Fred, demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och ekonomisk utveckling är grundläggande faktorer som påverkar hur Afrikas länder utvecklas. Utifrån dessa tankar arbetade vi Socialdemokrater fram det Afrikaprogram som Bengt Nilsson, på DN Debatt 25/2, lägger ned så stor möda på att förvränga, skriver Carina Hägg, ansvarig för Socialdemokraternas Afrikapolitik, i en replik.

Journalisten Bengt Nilsson, knuten till Timbro, riktar på DN Debatt 25/2 stark kritik mot Socialdemokraternas Afrikapolitik. Han säger sig ha har läst Socialdemokraternas Afrikaprogram och menar att det är ”en förfärande läsning”. Socialdemokraterna stöder de afrikanska diktaturerna, är hans budskap. Syftet är förstås att skjuta i sank Socialdemokraternas kritik av Carl Bildt för hans bristande engagemang för demokrati i Nordafrika. Artikeln är också starkt vilseledande.

Vi socialdemokrater har sedan flera år varit starkt engagerade i kampen för demokratiska fri- och rättigheter i Afrika. Jag är personligen starkt engagerad i kampen för frihet för den etiopiska oppositionsledaren Birtukan Mideksa och för Dawit Isaaks frigivande. Jag var som en av få svenska parlamentariker på Tahrir-torget i Kairo när demonstrationerna för demokrati var som intensivast.

Afrika i dag är ingen kontinent av offer utan en stolt och rik del av världen som kan och vill utveckla hela sin potential. Afrika består av 54 länder, sinsemellan mycket olika. Varje land har unika förutsättningar och en politik för Afrika måste bygga på kunskap om vart och ett av dem. Fred, demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och ekonomisk utveckling är grundläggande faktorer som påverkar hur länderna utvecklas.

Utifrån dessa tankar arbetade vi Socialdemokrater fram det Afrikaprogram Bengt Nilsson lägger ned så stor möda på att förvränga. Det tar sin utgångspunkt i kampen mot fattigdom och där är demokrati, mänskliga rättigheter och fred nödvändiga förutsättningar för framgång. Programmet syftar till att fördjupa bilden av Afrika och öka förståelsen och engagemanget för kontinenten.

Biståndet till afrikanska länder går till diktaturer, utropar Bengt Nilsson upprört. Men är det inte genom kontakter vi kan påverka - handel, bistånd, utbyte och möten? Isolering leder sällan framåt. Dessutom – det svenska biståndet i Afrika är i huvudsak inriktat på fattigdomsbekämpning och jordbruksutveckling. Ska försöken att förbättra villkoren för de allra fattigaste upphöra? Är inte det att svika dessa människor? Kan det dessutom vara så att bättre levnadsvillkor kan vara en byggsten för demokrati?   

Självklart finns gränser för möjliga samarbeten och tillfällen när tydliga markeringar måste göras. Därför protesterade vi socialdemokrater mot att Mugabe bjöds in till EU-toppmötet i Lissabon. Därför kritiserade vi handelsministern som för bara ett år sedan ville hjälpa Rymdbolaget att sälja övervakningsutrustning till Libyen. Därför sa vi nej när UD planerade att bjuda in Khaddafi när Sverige var ordförandeland i EU. Och nu, när människorna i Nordafrika reser sig, kritiserar vi Carl Bildt när han inte vill ställa sig på demonstranternas sida och kräva Mubaraks avgång i Egypten och inte vill ta ställning mot Khaddafi. Långt fler socialdemokrater än jag har engagerat sig för frisläppandet av Dawit Isaak i Eritrea och Birtukan Mideksa i Etiopien.

Socialdemokrater har i flera år talat om den välståndsklyfta som finns mellan det europeiska välståndet och fattigdomen i Nordafrika. EU måste främja ekonomisk, social och demokratisk utveckling i denna region. Det kunde Nilsson höra Urban Ahlin tala om i den utrikespolitiska debatt han själv refererar till. I vår socialdemokratiska utrikesdeklaration anger vi att EU:s samarbetsavtal med länderna i Nordafrika måste innebära en tydlig koppling till demokrati och mänskliga rättigheter. Brister partnerländerna i dessa åtaganden måste EU agera.

Bengt Nilsson tycks mena att det ligger ett motsatsförhållande mellan samarbete genom organ som Afrikanska unionen, AU, och stöd till demokratiska gräsrotsrörelser. Vi menar att den Afrikanska unionen fyller en viktig uppgift som samordnare av det regionala samarbetet i Afrika. Sverige måste därför både kunna och orka göra både och – samarbeta med Afrikanska unionen och stödja gräsrotsdemokrati. Därför bedriver arbetarrörelsen en mängd samarbetsprojekt med partier och organisationer i afrikanska länder för att främja demokrati. Därför bör bistånd gå till demokratifrämjande verksamhet och därför bör en regional organisation som EU samarbeta med en regional organisation som AU.

Jag tar gärna en debatt om socialdemokratisk politik. Men jag undanber mig att bli hopklumpad med Mugabe, Museveni och Khaddafi. Det är grovt. Mycket grovt.   

Carina Hägg, ledamot (S) av riksdagens utrikesutskott och ansvarig för Socialdemokraternas Afrikapolitik

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.