Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-07 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/jamstalldhetslagen-tvingar-fram-loner-av-oststatstyp/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Jämställdhetslagen tvingar fram löner av öststatstyp”

Arbetsgivarverket dömer ut JämO:s framtvingade lönekartläggningar: De försämrar kvinnornas karriärmöjligheter. I höstas skärpte JämO tillämpningen av jämställdhetslagen. Det har tvingat myndigheter, kommuner och företag till mycket resurskrävande lönekartläggningar, vilket dränerar våra resurser för mer verksamma åtgärder för att främja kvinnors karriärer. Än värre är att jämställdhetslagen tillsammans med JämO:s allt hårdare krav håller på att underminera den marknadsanpassade lönebildningen med individuella löner som vi åstadkommit inom staten. I stället är vi på väg mot centraldirigerade lönetrappor som liknar det system som tillämpades i de forna öststaterna, skriver generaldirektören för Arbetsgivarverket Göran Ekström.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.