Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Juholt lanserar gammal och misslyckad politik”

Alliansen: Håkan Juholt och Ylva Johansson redovisar missvisande siffror i sin debattartikel.

Håkan Juholt och Ylva Johansson gjorde häromdagen sitt bästa för att dölja att det saknas gemensamma förslag från en ohelig utgifts­koalition i arbetsmarknadsutskottet (DN Debatt 9/6). De lyckades inte ens presentera några egna nya initiativ utan i stället lanserades gamla åtgärder trots att den politiken både prövats och misslyckats tidigare.

120.000 fler går till jobbet varje dag jämfört med för ett år sedan. Hela 32.000 långtidsarbetslösa har gått från utanförskap till egen försörjning.

Långtidsarbetslösheten är en utmaning som Alliansen tar på allvar. Social isolering skapar sämre förutsättningar att komma tillbaka till arbetslivet. Utanförskap måste mötas med en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Arbetsmarknadsutbildning är en av flera insatser som erbjuds. Juholt och Johansson redovisar missvisande statistik vad gäller arbetsmarknadsutbildningsplatser. Sanningen är att närmare 10.000 personer varje månad deltar i arbetsmarknads­utbildningar, vilket är ungefär lika många som för fem, sex år sedan.

En arbetsmarknadsutbildning kan inte, och ska inte, ersätta reguljära utbildningar. När arbetsmarknaden efterfrågar yrken med långa utbildningstider är inte korta arbetsmarknadsutbildningar lösningen. En kraftig volymökning av arbetsmarknadsutbildning, som på nittiotalet, har visat sig vara kontraproduktivt, enligt Långtidsutredningen.

Socialdemokraterna riktar kritik mot fas 3. Kritik som närmast kan anses vara ett slag i luften. För drygt en månad sedan aviserade regeringen att en uppföljning av jobb- och utvecklingsgarantin genomförs. Då presenterade vi bland annat att deltagare i fas 3 ska erbjudas arbetsmarknadsutbildning och att anordnarstödet ska ses över så det inte leder till inlåsning.

15 personer lämnar fas 3 varje dag för jobb trots lång tid i arbetslöshet. Detta kan jämföras med de 140 personer som förtidspensionerades varje dag under den förra S-regeringen. Deltagare som kommer i arbete efter en lång tid i arbetslöshet är en vinst för den enskilde och samhället i stort.

Socialdemokraterna föreslår inga hållbara lösningar utan snarare en återgång till en gammal politik. De vill tillbaka till passivitet och bidragspolitik. De presenterar inte vad de tillsammans med övriga oppositionspartier gemensamt är för.

Vi vill att alla som kan arbeta ska få möjligheten att göra det. Aktiva insatser går före passivitet. Oavsett bakgrund ska man få det stöd man behöver för att finna eller återfinna sin plats i arbetslivet. Vi står för en tydlig arbetslinje vi aldrig kommer att ge upp.

Hillevi Engström
Arbetsmarknadsminister (M)
Tomas Tobé
Ordförande arbetsmarknadsutskottet (M)
Hans Backman
Ledamot arbetsmarknadsutskottet (FP)
Annika Qarlsson
Ledamot arbetsmarknadsutskottet (C)
Lars-Axel Nordell
Ledamot arbetsmarknadsutskottet (KD)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.