Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/jurister-med-i-pobeljustis-som-vill-sparka-hd-domare/

DN DEBATT

DN Debatt. "Jurister med i pöbeljustis som vill sparka HD-domare"

JK Göran Lambertz kritiserar jurister för att ivrigt ha kastat sten på HD-domaren som fällts för sexköp. Inte ens Högsta domstolens sammansättning kan bygga på att alla ska vara felfria. Vi har nästan alla något att skämmas för, skriver justitiekansler Göran Lambertz. Någon gång har vi förlorat kontrollen. Genom att gräva omsorgsfullt i det förflutna kan man nog ofta hitta något som räcker till en medieskandal, med krav på avsked också av den som anses rakryggad och omutbar. För rättsstaten är det viktigt att domare är nästan oavsättliga. Om domare är lätta att avskeda för ett begränsat brott eller klavertramp, riskeras deras oberoende. Man får hoppas att stenkastarna själva är utan skuld, skriver JK.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.