Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kalhyggesbruk-ger-stora-utslapp-av-vaxthusgaser/

DN Debatt

DN Debatt. ”Kalhyggesbruk ger stora utsläpp av växthusgaser”

Nya resultat från Lunds universitet visar att kalhyggesbruk även genererar utsläpp av de kraftfulla växthusgaserna metan och lustgas. Utsläppen av koldioxid dominerar men bidragen av dessa klimatpåverkande gaser är inte försumbara, skriver artikelförfattarna.
Nya resultat från Lunds universitet visar att kalhyggesbruk även genererar utsläpp av de kraftfulla växthusgaserna metan och lustgas. Utsläppen av koldioxid dominerar men bidragen av dessa klimatpåverkande gaser är inte försumbara, skriver artikelförfattarna. Foto: Thomas Karlsson

Antagandet att bioenergi är klimat- eller koldioxidneutralt ifrågasätts allt mer. Återbetalningstiden för koldioxidskulden som uppstår vid förbränning kan vara mycket lång. Exempelvis generar kalhyggesbruk mycket stora utsläpp av växthusgaser de första 10–15 åren efter avverkning, skriver forskarna Anders Lindroth och Christina Moberg.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in