Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kan-vi-fa-en-riksrattsprocess-som-den-i-usa-har-i-sverige/

DN Debatt

DN Debatt. ”Kan vi få en riksrättsprocess som den i USA här i Sverige?”

Det är inte bara grävande journalister som behövs för att avslöja maktmissbruk och slöseri. Riksdagen missköter sitt grundlagsstadgade uppdrag att följa upp och utvärdera sina egna beslut, skriver Olof Petersson.
Det är inte bara grävande journalister som behövs för att avslöja maktmissbruk och slöseri. Riksdagen missköter sitt grundlagsstadgade uppdrag att följa upp och utvärdera sina egna beslut, skriver Olof Petersson. Foto: Veronika Ljung-Nielsen/TT

DN DEBATT 29/1. Riksdagen kan åtala statsråd för brott i tjänsten. Det är vår närmaste motsvarighet till riksrätt. Men den allmänna frågan är hur den lagstiftande makten kan kontrollera den verkställande makten. Och i dag sysslar riksdagen delvis med fel saker. I stället borde den utveckla de viktiga uppgifter som grundlagen föreskriver, skriver statsvetaren Olof Petersson.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in