Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kan-vi-fa-en-riksrattsprocess-som-den-i-usa-har-i-sverige/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Kan vi få en riksrättsprocess som den i USA här i Sverige?”

Det är inte bara grävande journalister som behövs för att avslöja maktmissbruk och slöseri. Riksdagen missköter sitt grundlagsstadgade uppdrag att följa upp och utvärdera sina egna beslut, skriver Olof Petersson.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen/TT

DN DEBATT 29/1. Riksdagen kan åtala statsråd för brott i tjänsten. Det är vår närmaste motsvarighet till riksrätt. Men den allmänna frågan är hur den lagstiftande makten kan kontrollera den verkställande makten. Och i dag sysslar riksdagen delvis med fel saker. I stället borde den utveckla de viktiga uppgifter som grundlagen föreskriver, skriver statsvetaren Olof Petersson.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.