Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Kapitalister och löntagare – förena er i kamp för öppenhet!”

Vi måste hålla emot en hotande isolering som inte för något gott med sig, skriver Robert Weil.
Vi måste hålla emot en hotande isolering som inte för något gott med sig, skriver Robert Weil. Foto: Morgan Ekner

DN DEBATT 9/8. Det tycks som om somliga krafter helt missförstått grunden i vårt gemensamma samhällsbygge. Vi behöver öppenheten för att utveckla och stärka vårt samhälle. Därför uppmanar jag återigen löntagare och kapitalister: Förena er i denna kamp! Det skriver finansmannen Robert Weil och refererar till en text han skrev på DN Debatt 1999.

VAL 2018

Löntagare och kapitalister, förena er! Den 9 september är kanske det viktigaste valet efter andra världskriget. Vi väljare har i år ett större ansvar än någonsin tidigare. Vi står inför ett vägskäl; valet mellan en politik som förespråkar isolering och som vill stoppa vår öppenhet mot omvärlden, eller en politik som vill fortsätta vår starka tradition av samverkan.

Jag hyser stor förståelse för att det följer utmaningar i invandringens spår, och att vi måste värna och vidmakthålla våra svenska trygghetsstrukturer såsom kollektivavtal, skyddsregler och jämställda anställningsvillkor. Men om vi låter oron inför dessa frågor stoppa den öppenhet som varit vår unika styrka, kommer vi inte att kunna upprätthålla och utveckla vårt välstånd. I stället kommer vi att få betala priset för att vi raserat det jämlika samhälle som vi under lång tid byggt upp.

Sverige verkar i en global värld med en liten hemmamarknad och vi behöver därför anpassa oss mer än många andra länder. Tack vare samverkan har löntagare, fackföreningar, företag och samhället i stort skapat en tillväxt som gjort det möjligt att finansiera en välfärd som är en av världens mest välutvecklade — något som givit oss tryggheten och möjligheten att acceptera stora förändringar.

Vi klarade av det genom de ekonomiska ansträngningar som främst våra löntagare tog ansvar för.

Vi har med hjälp av vår öppenhet för betydande omstruktureringar och användandet av den senaste teknologin klarat av att skapa internationellt konkurrenskraftiga företag, inte minst under de senaste 20 åren då nya företag och marknader vuxit explosionsartat i vår omvärld. Öppna gränser, med frihet för svenskar att vara en del av världen och för människor från andra delar av världen att vara en del av Sverige, har varit en nödvändighet. 

Våra löntagare har kunnat se sina reallöner stiga med 50 procent, i genomsnitt 2 procent per år. Det är en löneutveckling som har följt vår tillväxt, något som få länder i världen klarat av. Vi har en bytesbalans och statliga finanser med betydande överskott. Vi har därtill en lågt värderad svensk krona. Allt detta ger oss större möjligheter än de flesta andra länder att klara av de svåra utmaningar och betydande risker som skapats i världsekonomin under de senaste åren.

1999 uppmanade jag på DN Debatt Sveriges kapitalister att förena sig i ett tack till löntagarna för allt de avstått. Bakgrunden var att kapitalisterna då hade upplevt en 20-årsperiod som aldrig tidigare i kapitalets historia varit så gynnsam för dem. Löntagarna, däremot, hade avstått alltför mycket. Sverige hade upplevt en tid med mycket stora omdaningar. 1970-talets gigantiska oljeprisökningar hade skapat obalanser som fick stora konsekvenser under början av 1980-talet. Inflationen steg våldsamt. Men vi klarade av det genom de ekonomiska ansträngningar som främst våra löntagare tog ansvar för.

Dessa ansträngningar gjorde det möjligt för oss att återuppbygga vår konkurrenskraft och under den senare delen av 1990-talet återgå till en jämt fördelad tillväxt mellan löntagarna och kapital. I en DN-artikel år 2008 kunde jag vidare konstatera att vi kapitalister fått det ännu bättre, då gåvo-, arvs- och förmögenhetsskatten avskaffades. Pengar ger makt och med makt följer ansvar. Där är vi fortfarande i dag.

Min övertygelse är att vi på samma sätt som vi tillsammans skapat ett öppet samhälle nu måste hålla emot en hotande isolering som inte för något gott med sig. Rädda människor kan inte skapa något av värde. Vi måste därför kämpa mot de isolationistiska krafter som vi ser i vårt land och på andra platser i världen. Vi väljare måste kämpa för ett samhällsbygge vi kan vara stolta över och som håller på sikt.

Vad vi behöver är en fortsatt invandring för att ersätta de stora pensionsavgångarna.

Vår befolkning blir allt äldre. Det har bland annat skapat ett ökat behov av arbetskraft. Denna kan vi erhålla från andra länder. För att vi ska kunna fortsätta att vara starka i en global värld måste vi därför försvara vår historia av öppenhet och samverkan med resten av världen.

Vad vi behöver är en fortsatt invandring för att ersätta de stora pensionsavgångarna. Vi behöver den på våra lärosäten och på våra arbetsplatser. Vi behöver den för att ta hand om våra äldre. Vi behöver den för att fortsätta utveckla vår teknologiskt starka industri. Vi behöver den för att klara av vårt enorma behov av rationellt bostadsbyggande. Vi behöver den för att bygga vårt kollektiva pensionskapital. Detta kapital kan endast bevaras och få nödvändig avkastning om vi arbetar för att utveckla vårt öppna samhälle.

Men inte minst behöver vi det öppna samhället för att skapa kontakter och för att förstå vår omvärld och vår roll i den. Vi måste mer än någonsin värna svenskhetens många olika bakgrunder och ursprung — något som gjort oss starka internationellt genom alla tider.

Det tycks som om somliga krafter helt missförstått grunden i vårt gemensamma samhällsbygge. Vi behöver öppenheten för att utveckla och stärka vårt samhälle. Därför uppmanar jag återigen löntagare och kapitalister: Förena er i denna kamp!

DN Debatt.9 augusti 2018

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.