”KD-förslag om integritet saknar trovärdighet” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”KD-förslag om integritet saknar trovärdighet”

Kristdemokraterna har snart suttit två hela mandatperioder i alliansregeringen. De har haft all tid i världen att vädra ett eventuellt integritetssamvete, men det har man inte gjort. Istället har man aktivt varit med och rullat ut röda mattan för övervakningssamhället. Därför är det förvånande att Acko Ankerberg Johansson, Caroline Szyber och Roland Utbult nu kommer ut ur garderoben som självutnämnda integritetsvurmare på DN Debatt (13/8), skriver Anna Troberg, Piratpartiet.

De förslag som man tar upp låter naturligtvis bra, men de saknar djup. Man vill förbjuda myndigheter att sälja vidare persondata, men man nämner inte om detta också innebär att man vill begränsa FRA:s möjligheter att idka byteshandel med information med främmande makt.

Man säger sig även värna offentlighetsprincipen, men man skriver ingenting om att Kristdemokraterna tillsammans med den regering man är en del av sedan 2009 gjort hela 69 olika förändringar av sekretesslagen som alla på ett eller annat sätt underminerat och försämrat just offentlighetsprincipen.

Det finns inte någon anledning att hysa tilltro till Kristdemokraternas plötsliga intresse för integritetsfrågor. De har haft många chanser att slå ett slag för den personliga integriteten, men de har varje gång konsekvent valt att rösta för den ena inskränkningen av den personliga integriteten efter den andra.

Kristdemokraterna var med och tvingade igenom FRA-lagen 2008. Sedan dess har de inte ens bemödat sig med att uppmärksamma att Statens inspektion av underrättelseverksamhet (SIUN) upprepade gånger prickat FRA för att de systematiskt överträder sina befogenheter. De sa inte ens något när det nyligen framkom att FRA medvetet kringgår FRA-lagens regler för hur länge viss information får sparas genom att flytta runt informationen mellan olika databaser.

Kristdemokraterna röstade också för en svensk implementering av EU:s datalagringsdirektiv och den efterföljande uppluckringen av Lagen om elektronisk kommunikation (LEK). Kristdemokraterna teg som vanligt som muren.

Kristdemokraterna har i skräck för att ovanstående exempel ska komma på tal, precis som alla andra riksdagspartier, varit pinsamt frånvarande i den övervakningsdebatt som följt på Edward Snowdens avslöjanden om hur den amerikanska underrättelsetjänsten NSA övervakar miljoner människors, även svenskars, kommunikation.

Det är naturligtvis möjligt att Ankarberg Johansson, Szyber och Utbult fått en plötslig insikt i integritetsfrågan, men det är inte speciellt troligt. Det är betydligt mycket troligare att de fått en plötslig insikt om att supervalåret 2014 står för dörren.

Det enda som detta märkliga kristdemokratiska utspel åstadkommer är att på ett tydligt sätt illustrera exakt varför så många människor bär runt på ett djupt politikerförakt. Vad annat kan de göra när politiker utan samvete försöker slå blå dunster i ögonen på dem i sin desperata jakt på röster?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.