Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”KI-rektorn hade alla fakta – men lät kirurgen fortsätta”

I maj 2015 hade Anders Hamstens oberoende granskare konstaterat att Macchiarinis forskning inte återspeglade verkligheten. Men bevisen rubbade inte Hamsten. I augusti 2015 friade han Macchiarini, skriver Bosse Lindquist.
I maj 2015 hade Anders Hamstens oberoende granskare konstaterat att Macchiarinis forskning inte återspeglade verkligheten. Men bevisen rubbade inte Hamsten. I augusti 2015 friade han Macchiarini, skriver Bosse Lindquist. Foto: Jonas Ekströmer TT

Förnekelsekultur. I förra veckan gav Karolinska institutets styrelse rektor Anders Hamsten sitt fulla förtroende. Och i stället för att gå till botten med forskningsfusket ska styrelsens utredning nu undvika alla ”medicinskt vetenskapliga sakfrågor”. Ledningen för Karolinska verkar ha gått vilse bland elfenbenstornen, skriver Bosse Lindquist.

Skandalen med den fuskande kirurgen Paolo Macchiarini är exempel på hur en människa kan lura även de skarpsyntaste omgivningar. Men det är lika mycket en historia om en kultur där ledare med makt på två av Sveriges mest aktade institutioner försöker dölja allvarliga misstag som begåtts och tysta de som haft modet att larma.

I slutänden är det här problem som hotar ryktet för svensk sjukvård och forskning.

Jag har följt Paolo Macchiarini, kirurgen som opererat in icke fungerande plaststrupar i patienter, i över ett år. Jag har jämfört och granskat hans vetenskapliga artiklar. Jag har träffat kollegor, patienter och anhöriga. Jag har lagt ett pussel som visar att patienters liv medvetet riskerats och att forskningsfusk begåtts. Att ett svenskt sjukhus utsatt människor för experiment som inte ens testats på en råtta.

När jag konfronterade ledningarna för Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset blev jag bemött med ovilja att undersöka vad som hänt – samma ovilja som mötte de läkare som ursprungligen drog i varningsklockorna, för snart två år sedan.

Istället för att göra det som krävs lägger Karolinska institutet ut nya dimridåer. Man fortsätter att ignorera de många bevis på forskningsfusk som de fyra anmälande KS-läkarna upptäckt och som noga beläggs i SVT:s dokumentärserie ”Experimenten”. Enligt KI:s ledning är istället det stora problemet Macchiarinis ”bisysslor” utomlands – de upprörande operationerna i Ryssland. Och ledningen påstår att man inte haft en aning om vad som pågått där.

Men sanningen är en annan. KI/KS kände till de ryska operationerna sen planeringsstadiet. Och man blev varse metodens misslyckande i Sverige redan våren 2013. I ett mejl till sjukhusdirektören skriver verksamhetschefen Ulf Lockowandt att man beslutat stoppa Macchiarini från att operera på KS på grund av ”komplikationer” som är så svåra att inte ens universitetssjukhuset har den ”medicinska kompetensen eller erfarenheten” att klara av dem.

Och det var här ledningen för KS och KI tog de ödesdigra besluten att försöka dölja sanningen. Istället för att offentliggöra misstagen och stoppa alla framtida operationer, så valde KI och KS att utåt låtsas som om inget hänt.

När Anders Hamsten i januari 2014 förlängde Macchiarinis gästprofessur gjorde han det baserat bland annat på underlag om Macchiarinis ”uppmärksammade” operationer. I beslutsunderlaget, skrivet av några av hans närmaste medarbetare prefekten Li Felländer-Tsai och professor Lars-Olaf Cardell, antyder man att de ryska operationerna – till exempel på den ryska dansösen Julia Tuulik, vars väg mot döden följdes i dokumentärerna – var så bra och noggrant uttestade att de borde gjorts i Sverige: ”Att huvuddelen av operationerna utförts utanför Sverige” – fyra ryska och en amerikansk – ” beror bara på vårt komplicerade sjukvårdsersättningssystem samt bristande sjukhusresurser för omfattande och riskfylld experimentell kirurgi”.

 

Rektor Hamsten hävdar att institutet inte hade en aning om försökspersonerna i Ryssland. Att de bevis på forskningsfusk som redovisas i dokumentärerna är rena nyheter för KI. Trots att fakta legat på rektors bord sen 2014.

 

Och man fortsätter med att skryta om att ”samtliga sju fall har sin prekliniska bakgrund vid ACTREM på KI och att det också är där som nödvändig in vitro och in vivo testning genomförts inför varje ingrepp.”

Detta är som vi nu vet inte heller sant. Macchiarinis forskarlag stoppade in den första plaststrupen i en råtta först sommaren 2012, när de fyra eller fem första mänskliga försökspersonerna redan fått plastimplantat inopererat.

När så de fyra anmälande läkarna från Karolinska i början av 2014 visade för Hamsten och KI att hela projektet inte bara var dödligt utan dessutom innehöll forskningsfusk, så insåg Hamsten problemet och sa: ”Jag menar en del utav de här sakerna som kommer fram här är ju av en natur som kan skada KI:s varumärke så att säga”. Men senare i samtalet kommer han på en lösning:

”What’s the problem? Då får han väl operera någon annanstans - om han nu ska fortsätta operera...”.

Så länge Macchiarini utförde livsfarliga experiment i Ryssland, så valde Hamsten och KI alltså att se mellan fingrarna.

Men de anmälande läkarna gav inte upp. I september 2014 hade en 400 sidor tjock redovisning med hänvisningar till undersökningar lagts på Hamstens bord. Åtta månader senare, i maj 2015 hade Hamstens oberoende granskare, professor Bengt Gerdin gått igenom materialet och konstaterat att Macchiarinis forskning inte återspeglade verkligheten. Bevisen rubbade inte Hamsten. I augusti 2015 friade han Macchiarini.

Trots att SVT i januari 2016 visade en video filmad inuti plaststruparna, så alla kunde se hur patienterna riskerade att långsamt kvävas till döds av Macchiarinis strupar, så fortsätter Karolinska institutet att förneka kunskap. Rektor Hamsten hävdar att institutet inte hade en aning om försökspersonerna i Ryssland. Att de bevis på forskningsfusk som redovisas i dokumentärerna är rena nyheter för KI. Trots att fakta legat på rektors bord sen 2014.

I torsdags i förra veckan gav Karolinska institutets styrelse – konsistoriet – Hamsten sitt fulla förtroende. Men inte bara det – i stället för att nu gå till botten med forskningsfusket tillsatte styrelsen en utredning som enligt direktiven helt ska undvika alla ”medicinskt vetenskapliga sakfrågor”.

Det är som att ledningen för Karolinska gått vilse högt uppe bland elfenbenstornen. De struntar i att sex personer kan ha avlidit på grund av livsfarliga medicinska experiment som skett med deras egen vetenskapliga välsignelse. ”Vetenskap” som tiger om att den enda överlevande patienten från Karolinska måste få sin plaststrupe rensad var fjärde timme för att hon inte ska kvävas till döds – hittills närmare 8.000 ingrepp. De struntar i att en kirurgisk metod grundad på forskningsfusk fortsätter att basuneras ut i världen med hjälp av Karolinska institutets goda namn. En metod som Macchiarini själv planerar använda för nya luftstrupeförsök på människor inom ett år.

En intern kultur av förnekelse och ansvarslöshet inför omvärlden håller nu på att återställa allt till business as usual på Karolinska. En sant opartisk utredning måste tillsättas för att undersöka hur forskningsfusk och experiment på människor inte bara kunde tillåtas utan också mörkläggas. Om så inte sker är inte bara Karolinskas vetenskapliga trovärdighet hotad – i Sverige och internationellt – utan också nya patienters liv.

DN Debatt. 9 februari 2016 1
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.