Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kinas-snabba-utveckling-ger-mojligheter-for-sverige/

DN Debatt

DN Debatt. ”Kinas snabba utveckling ger möjligheter för Sverige”

Sverige var det första västerländska landet som etablerade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina, skriver Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Urban Andersson/TT

DN DEBATT 14/3. Kinas mål är inte att dominera och hota andra länder. Med vår historia av plågsamma invasioner vill vi bidra till världsfred och rättvisa. Att det finns olikheter i historia, kultur och politiskt system mellan Kina och Sverige bör inte vara ett hinder för att vi ska kunna utveckla vår relation, skriver Kinas ambassadör Gui Congyou.

Rätta artikel

Det är naturligt att utvecklingen i ett land som har världens största befolkning, den näst största ekonomin och tredje största ytan uppmärksammas av det internationella samhället. Och det är naturligt att en del västerländska vänner framför kritik.

Men det är fel tro att Kinas storlek kommer att leda till att landet kommer att försöka dominera och hota andra länder när det blivit tillräckligt starkt.

Kinas framgångar baserar sig främst på egna ansträngningar. Som en nation med nära 1,4 miljarder invånare, en yta på 9,6 miljoner kvadratkilometer och med 56 nationaliteter kan vi inte göra oss beroende av andra länder, inte heller genom plundring eller stöld.

Under fyrtio års reform- och frihandelspolitik har Kinas bnp ökats med i genomsnitt hela 9,5 procent per år. Antalet fattiga har minskat med hela 740 miljoner invånare. Kina har etablerat ett av världens största socialförsäkringssystem som täcker äldreomsorg, sjukvård, stöd till låginkomsttagare och bostäder. Trots att vi har valt en utvecklingsväg som skiljer sig från den västerländska har vi samma målsättning och samma värderingar: att förse de egna medborgarna med välfärd.

Det viktigaste är att vi respekterar varandra och har en utåtriktad och konstruktiv attityd. Fastnar man i gamla ideologiska fördomar, ser världen bara i svart och vitt, eller till och med ägnar sig åt grundlösa gissningar, leder det endast till att man missar möjligheter till samarbete.

Den kinesiska utvecklingen har befrämjat världsfreden. Vi har invaderats upprepade gånger under vår moderna historia vilket lett till svåra plågor. Därför tycker vi att det är värdefullt att ha fred, därför vill vi skydda och bidra till världsfred och rättvisa och därför har vi satsat mycket på en ständigt fredlig väg i utvecklingen.

Kina har till exempel skickat ut de största fredsbevarande styrkorna bland de fem permanenta medlemmarna i FN och våra ekonomiska bidrag till FN:s fredsbevarande arbete är de näst största. Vi har spelat en väsentlig och konstruktiv roll för att på flera sätt främja en fredlig dialog mellan berörda länder för att lösa det koreanska kärnvapenproblemet och det iranska nukleära problemet. Och vi står fast vid att bekämpa terrorismen. Kina har på dessa sätt bidragit med positiv energi till fred och stabilitet i världen.

Kina står fast vid frihandelspolitik och ömsesidigt samarbete. Frihandeln är vår nationella strategi och vårt mål är en ömsesidig gemenskap. I dag är Kina det största landet när det gäller varuutbyte och det andra största landet vad gäller kapitalinflöde. Vår genomsnittliga tullnivå har sjunkit till 4,4 procent, vilket är lägre än de flesta utvecklingsländer och vi närmar oss USA:s och EU:s nivå.

Kina har befrämjat det internationella samarbetet genom det så kallade Nya sidenvägenprojektet. Det baserar sig på en princip av samråd, gemensam uppbyggande och utbyte. Under fem år har 10 000 godståg åkt mellan Kina och Europa och varuutbytet med länderna runt tåglinjerna har passerat 5 000 miljarder amerikanska dollar i värde. Kinas direkta investering i andra länder ligger på över 70 miljarder dollar. Vi menar att Kina kommer att bli bättre endast under förutsättning att också världen blir bättre. Om alla får det bättre så är det riktigt bra.

Den kinesiska utvecklingen har skapat viktiga möjligheter för Sverige. Vår bilaterala handel passerade år 2018 17 miljarder dollar, en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Investor, Ericsson, Ikea, H&M med flera kända svenska företag har drivit sin verksamhet i Kina i många år och Kina har blivit en viktig marknad för Sverige. Många svenska företag har deltagit på den första kinesiska importmässan och de har fått order på mer än 360 miljoner dollar.

Både Kina och Sverige håller fast vid mångfald och är eniga om att skydda frihandeln och att agera kring klimatförändringen.

Både Kina och Sverige håller fast vid mångfald och är eniga om att skydda frihandeln och att agera kring klimatförändringen. Vi delar uppfattningen att de internationella konflikterna ska lösas med politiska medel, som förhandling, och hittills har vi fört goda dialoger i det internationella samfundet.

Att det finns olikheter i historia, kultur och politiskt system mellan våra båda länder bör inte vara ett hinder för att vi ska kunna utveckla vår relation. Det viktigaste är att vi respekterar varandra och har en utåtriktad och konstruktiv attityd. Fastnar man i gamla ideologiska fördomar, ser världen bara i svart och vitt, eller till och med ägnar sig åt grundlösa gissningar, leder det endast till att man missar möjligheter till samarbete.

Sverige var det första västerländska landet som etablerade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina. Därför vill vi nu och framöver gärna erbjuda Sverige att dra nytta av de möjligheter som den kinesiska utvecklingen medför. Vi hoppas att svenskarna inte glömmer bort sin ursprungliga vilja då vi etablerade de diplomatiska förbindelserna, och vi hoppas att vi kan fortsätta in i en ny epok av vänligt sinnade relationer och gynnsamt samarbete.