Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 00:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/klassa-efter-syreupptagning-battre-satt-att-stoppa-dopning/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Klassa efter syreupptagning bättre sätt att stoppa dopning”

I längdskidor är kroppens förmåga att ta upp syre avgörande för prestationen. Inför man syreupptagningsklasser i likhet med viktklasser i brottning försvinner en stor del av incitamentet att dopa sig. Om man dopar sig skulle man bara hamna i nästa klass med hårdare motstånd, skriver Michail Tonkonogi.
Foto: Nisse Schmidt, Nisse Schmidt/TT

DN DEBATT 10/2. Dopningskontroller är ineffektiva, dyra och kränkande. En lösning skulle kunna vara att ta bort förutsättningar för dopning snarare än att bestraffar dopninganvändning. I exempelvis längskidor skulle man kunna införa syre­upptagningsklasser i likhet med viktklasser i brottning. Då försvinner en stor del av incitamenten, skriver idrottsfysiologen Michail Tonkonogi.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.