Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/klassa-efter-syreupptagning-battre-satt-att-stoppa-dopning/

DN Debatt

DN Debatt. ”Klassa efter syreupptagning bättre sätt att stoppa dopning”

I längdskidor är kroppens förmåga att ta upp syre avgörande för prestationen. Inför man syreupptagningsklasser i likhet med viktklasser i brottning försvinner en stor del av incitamentet att dopa sig. Om man dopar sig skulle man bara hamna i nästa klass med hårdare motstånd, skriver Michail Tonkonogi.
I längdskidor är kroppens förmåga att ta upp syre avgörande för prestationen. Inför man syreupptagningsklasser i likhet med viktklasser i brottning försvinner en stor del av incitamentet att dopa sig. Om man dopar sig skulle man bara hamna i nästa klass med hårdare motstånd, skriver Michail Tonkonogi. Bild: Nisse Schmidt, Nisse Schmidt/TT

DN DEBATT 10/2. Dopningskontroller är ineffektiva, dyra och kränkande. En lösning skulle kunna vara att ta bort förutsättningar för dopning snarare än att bestraffar dopninganvändning. I exempelvis längskidor skulle man kunna införa syre­upptagningsklasser i likhet med viktklasser i brottning. Då försvinner en stor del av incitamenten, skriver idrottsfysiologen Michail Tonkonogi.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in