Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/klimat-och-ekonomi-vinnare-nar-c-ar-med-och-styr-landet/

DN Debatt

DN Debatt. ”Klimat och ekonomi vinnare när C är med och styr landet”

En skattereform ska inte innebära ett höjt skattetryck. Lägre skatter på jobb och företag kommer vi att fortsätta driva, både i kommande budgetar och som en del av skattereformen, skriver Anders W Jonsson (C). Foto: Fredrik Wennerlund / Centerpartiet

DN DEBATT 10/1. På lördag fyller januariavtalet ett år. Sansade krafter i mitten har nu det avgörande inflytandet. Men Centerpartiet ser gärna också bredare överenskommelser om bland annat migrationspolitiken, långsiktig energiförsörjning, försvar, insatser mot brottslighet och gängkriminalitet och nya stambanor, skriver Anders W Jonsson (C).

Valresultatet 2018 gav ett mycket svårt parlamentariskt läge. Centerpartiet jobbade varje dag från valdagen för att få fram en regeringslösning mellan de sex partier som inte tillhör ytterkanterna. Vårt fokus var att genom konstruktivt samarbete skapa ett bättre Sverige baserat på en liberal reformagenda. Tyvärr visade flera partier upp en ovilja att hitta nya samarbeten, och låste sig i stället vid sina egna favoritlösningar.

Efter en rekordlång process med att bilda regering slöts så januariavtalet. I morgon, lördag, är det ett år sedan.

Genom januariavtalet har flera saker som är viktiga för Sverige uppnåtts samtidigt:

Sverige har fått en ny reformpolitik på ett antal områden där vi står inför stora samhällsproblem. Det handlar bland annat om att öppna arbetsmarknaden för att minska utanförskapet, förbättra integrationen, ge bättre villkor för de jobbskapande småföretagen, hindra att Sverige tudelas och att bedriva en klimatpolitik som minskar utsläppen.

Den vänstersväng som rådde under den förra mandatperioden, pådriven av Vänsterpartiet, med kraftigt ökade skatter och ständiga hot mot människors valfrihet är därmed avbruten. I stället sänks skatterna på jobb och företag, äganderätten stärks och valfriheten värnas och utvecklas. Detta är inte bara en lättnad för hundratusentals hårt arbetande småföretagare, för alla föräldrar, elever och barn som anlitar fristående skolor och förskolor, utan säkert också för många pragmatiska socialdemokrater.

Det är sansade krafter i mitten av svensk politik som har det avgörande inflytandet. Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik är nu mycket begränsat. Den lösning som var alternativet till januariavtalet hade inneburit att SD:s röster skulle ha avgjort varje budget och andra viktiga riksdagsbeslut. Det är en lösning som inte bara skulle givit ett unikt och historiskt inflytande till ett främlingsfientligt parti. Det skulle dessutom ha riskerat att bli regeringskris vid varje budgetomröstning.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna, som var för sig utifrån sina utgångspunkter har medverkat till att januariavtalet har kommit till stånd, är värda ett erkännande för att ha tagit detta steg. Regeringen måste nu reformera Sverige i en mer liberal och grön riktning. Det blir bättre både för klimatet och för svensk ekonomi när Centerpartiet är med och styr. Vi kommer att fortsätta att lyssna till människors oro för att lösa de problem vi ser i samhället, samtidigt som vi ser till att hela landet får ta del av att det går bra för Sverige.

Flera debattörer vill koppla alla dessa samhällsproblem till migration. Vi vänder oss emot denna förenklade syn. Det måste gå att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

2019 har på flera sätt varit ett dystert år för Sverige, där sprängningar och skjutningar, kris inom vården och ekonomiska problem i kommunerna har präglat debatten. Flera debattörer vill koppla alla dessa samhällsproblem till migration. Vi vänder oss emot denna förenklade syn. Det måste gå att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Insatserna mot gängkriminalitet och skjutningar måste vara kraftfulla. Samtidigt behöver vi minska utanförskapet och kraftigt förbättra integrationen – där är nyckeln att fler människor kan hitta sitt första riktiga jobb. Arbetet för snabbare språkinlärning och anknytning till arbetsmarknaden har nu inletts. Samtidigt ska samhällsorientering för alla nyanlända förbättras.

En väg för att förbättra arbetsmarknaden är att se till att alla de små och medelstora företag som skapar de nya jobben faktiskt vågar anställa. Den första budgeten innebar skattesänkningar med 13 miljarder, bland annat för människor som bor på landsbygden, samt satsningar på att göra det billigare att anställa människor som har svårt att få jobb.

Det spelar roll vem som styr Sverige, inte minst för klimatet. Och det märks skillnad när det nu är två gröna partier som samarbetar.

Sverige har nu fått en klimatpolitik som har rankats bland de bästa i världen. Förnybar energi och förnybart bränsle är inte längre en framtidsdröm, och visionen att Sverige ska kunna bli fossilfritt ligger inte så långt in i framtiden. Centerpartiet vågar tro på att Sverige kan bygga en ny industri kring ny miljö- och klimatteknik, genom att ge rätt stöd. 2020 års klimat- och miljöbudget är den mest ambitiösa någonsin.

Australien står i brand just nu, miljontals djur dör i lågorna och glaciärer färgas bruna och smälter snabbare av aska och rök från bränderna. Vi behöver göra betydligt mer för klimatet, och i budgeten för nästa år storsatsar vi bland annat på stöd till privatpersoner som vill installera solceller och på att förbättra tågtrafiken, och det är tydligt i januariavtalet att nya stambanor ska byggas.

Samtal kring en ny stor skattereform för att modernisera svensk ekonomi ska påbörjas i år, och vårt mål är att få ett brett deltagande där även Moderater och Kristdemokrater är med.

Centerpartiet står stabilt i mitten av svensk politik och genomför den politik vi har gått till val på. Det första året med januariavtalet har vi visat att vi genomför reformer som är bra för Sverige. Samtidigt återstår mycket. Arbetsmarknaden ska bli mer flexibel. Det ska bli lättare att bo i hela landet. En stor primärvårdsreform ska genomföras och köerna inom vården ska kortas. Småföretagen ska få bättre villkor att skapa jobb. Integrationen ska förbättras. Flera stora satsningar ska göras för att ta fram ny miljöteknik. Försvaret kommer att få ökade resurser. Insatserna för att förstärka polis och rättsstat ökar. Kommuner och regioner får ökade resurser för att kunna klara kvaliteten inom skola, vård och omsorg.

Samtal kring en ny stor skattereform för att modernisera svensk ekonomi ska påbörjas i år, och vårt mål är att få ett brett deltagande där även Moderater och Kristdemokrater är med. En skattereform behöver brett stöd för att hålla över tid och ge långsiktiga spelregler. Centerpartiet ser ett tydligt behov av sänkta skatter i Sverige. En skattereform ska inte innebära ett höjt skattetryck. Lägre skatter på jobb och företag kommer vi att fortsätta driva, både i kommande budgetar och som en del av skattereformen.

Vi ser gärna en bred samsyn och överenskommelser med partier utanför januarisamarbetet också på ett antal andra områden. Det handlar bland annat om migrationspolitiken, Sveriges långsiktiga energiförsörjning, Sveriges försvar, insatser mot brottslighet och gängkriminalitet samt utbyggnad av nya stambanor. Vi hoppas att inte minst Moderater och Kristdemokrater vill delta i ett sådant konstruktivt samarbete. Sverige behöver inte mer av polarisering och onödiga konflikter, utan fler vuxna i rummet.

Centerpartiet vill fungera som en garant för att det drivs klok liberal politik som stärker Sverige i en ny osäker tid. Vi kommer att fortsätta jobba hårt för att driva Sverige framåt.